nieuws

Beatrixsluis krijgt derde aanzienlijk grotere kolk

bouwbreed

De Beatrixsluis in het Lekkanaal bij Nieuwegein krijgt een derde kolk. Die moet de capaciteit van dit druk bevaren water aanzienlijk verhogen. In 2016 moet de bouw beginnen.

“Een forse impuls voor de bereikbaarheid van Nederland over het water,” noemt minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu de uitbreiding van de Prinses Beatrixsluis. De minister heeft het Ontwerp-Tracébesluit getekend voor een derde kolk bij de sluis, zodat de aannemer naar verwachting in 2016 kan beginnen. “Met de nieuwe kolk kan de scheepvaart vanaf 2020 vlot, betrouwbaar en veilig de Prinses Beatrixsluis passeren”, aldus de minister.

De investering vergroot de capaciteit van het Nederlandse vaarwegennetwerk voor de binnenvaart. De uitbreiding van de sluizen vermindert de wachttijd voor binnenvaartschippers. Daarnaast zorgt de extra sluiskolk ervoor dat schepen met een diepgang tot 4 meter vlot, veilig en betrouwbaar de Beatrixsluis kunnen passeren.

Meer dan twee derde van de goederen die jaarlijks via de Rotterdamse haven ons land binnenkomen, worden door de binnenvaart vervoerd naar economische centra in en buiten Nederland. Daarmee ontlast de binnenvaart het wegverkeer en biedt het een betrouwbaar en goedkoop alternatief. Voorspelbare reis- en passagetijden van sluizen zijn daarbij van groot belang.

De Prinses Beatrixsluis is met ruim 50.000 schepen per jaar een van de drukste binnenvaartsluizen van Nederland. De sluis uit 1938 is ook de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland. De nieuwe kolk wordt 270 meter lang en 25 meter breed. Voor de kolk is een budget van 216 miljoen uitgetrokken.

Reageer op dit artikel