nieuws

Fugro sprint naar omzet 3,7 miljard

bouwbreed

Fugro wil met investeringen oplopend tot jaarlijks 450 miljoen euro, over drie jaar een omzet bereiken van 3,3 tot 3,7 miljard euro. Het geld vloeit vooral naar uitbreiding van de vloot.

Jaarlijkse investeringen van 450 miljoen

“Ons hoofddoel is duurzame, rendabele groei met sterke winsten”, zegt bestuursvoorzitter Paul van Riel. De topman heeft afgelopen halfjaar uitgebreid onderzoek laten doen naar de wensen van klanten, aandeelhouders en een groep van tweehonderd ervaren managers in zijn bedrijf. Met als resultaat: een nieuwe strategie om wat Van Riel noemt te groeien door leiderschap. “We zullen onze activiteiten in de divisies geotechniek en inspectie, waar we marktleider zijn, verder uitbreiden. Ook herstellen we het rendement van onze onderzeese werkzaamheden door de focus te leggen op kernactiviteiten. Het in februari gestarte Seabed Solutions zal eveneens bijdragen aan de winst.”

Van Riel streeft voor zijn ingenieursbureau een jaarlijkse groei na van minstens 10 procent. De uitbreiding van de activiteiten zal vooral op eigen kracht moeten gebeuren, aan te vullen met specifieke aankopen. Grotere overnames worden niet uitgesloten maar zijn geen doel op zich. Van geval tot geval wil Van Riel de kansen bekijken. Inzet is om de bruto winst (ebit) geleidelijk te verhogen van de huidige 12 naar 15 procent. De aandeelhouders wordt een rendement voorgehouden van gemiddeld zeker 10 procent.

De investeringen van Fugro – 400 tot 450 miljoen euro per jaar – richten zich vooral op de versterking van de divisies geotechniek en survey (inspectie). Zo’n 325 miljoen gaat jaarlijks naar vervanging, uitbreiding en onderhoud van de vloot. Bovendien wordt ieder jaar zo’n 100 miljoen uitgetrokken voor kleinere aankopen plus onderzoek en ontwikkeling.

Volgens de plannenmakers van Fugro zal de divisie geotechniek in 2016 een bedrag van 1 tot 1,2 miljard euro uit de markt halen. De polsstok van survey reikt zelfs tot 1,3 miljard euro. De onderzeese werkzaamheden en de divisie geoscience stomen op naar respectievelijk 700 en 600 miljoen euro in 2016.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels