nieuws

Protesten bouwleges vertellen eenzijdig verhaal

bouwbreed

Protesten over bouwleges laaien weer op na publicatie van de laatste cijfers. Twee onafhankelijke adviseurs vertellen echter een ander verhaal.

Het land is te klein nu blijkt dat de bouwleges opnieuw gestegen zijn. De Vereniging Eigen huis is woest, de Aannemersfederatie verontrust. Neprom en Aedes bepleitten al eerder een verlaging van de legestarieven en een uniforme berekening door alle gemeenten. Bouwend Nederland wil bouwleges in het geheel afschaffen.

Het lijkt ook een moeilijk verdedigbaar verhaal. Niet alleen zijn de bouwleges net als vorig jaar met 5 procent gestegen, ook zijn de verschillen tussen gemeenten gigantisch. Zo kost de vergunning voor de bouw van een dakkapel in Leiden 37 euro maar in Eindhoven 752 euro. De noodlijdende bouwsector voelt zich uitgeknepen en roept om een landelijk verplicht maximumtarief en een kostencalculator die gemeenten verplicht hun kostencalculatie inzichtelijk te maken.

Toch is het verhaal niet zo eenduidig als het lijkt. “Je kunt niet zowel een uniform tarief als een kostendekkend tarief willen”, reageert Roland Scholten. Hij is adviseur voor het aanvragen van bouwgerelateerde omgevingsvergunningen. “Als je een maximum tarief hanteert, dan zullen alle prijzen daaronder naar het maximum toekruipen. Je krijgt daardoor een uniform tarief, dat is niet te combineren met het beginsel van een kostendekkend tarief.” De kosten verschillen namelijk sterk per gemeente. “Veel aspecten wegen mee in de prijsstelling. Het maakt veel uit welk kwaliteitsniveau de gemeente hanteert en hoeveel vergunningen die lasten delen.”

M arjan Harberink, omgevingsjurist, gaat nog een stapje verder. Zij vindt dat de bouwleges niet omlaag, maar zelfs verder omhoog moeten. “We willen dat de gemeentelijke dienstverlening verbetert, maar we zijn te beroerd om daarvoor te betalen. Kwaliteit kost nu eenmaal geld. Met het geld dat de gemeenten nu ophalen met de bouwleges, kunnen ze geen goede dienstverlening bieden. Onderbezetting is meestal de oorzaak dat vergunningaanvragen lang blijven liggen. Meestal de maximale termijn van zes weken.”

Dat is een gevaarlijke discussie volgens Scholten. “Er is nu ook geen directe link tussen de kwaliteit en de hoogte van de leges. Er zijn goedkope ambtenaren die hun werk goed doen en vice versa.” De gemeentelijke dienstverlening kan wel verbeterd worden, vindt ook Scholten. “Gemeenten zijn vergrijsd. De uitstroom van senioren zorgt voor een kennisgat omdat de overdracht aan jongere collega’s tekort schiet. Die hebben daardoor niet de kennis en ervaring om situaties goed in te schatten en vallen terug op de regels. Regels worden op die manier meer doel dan middel.”

Vergunningvrij

Veelbelovende ontwikkelingen ziet Scholten in het vergunningvrij bouwen.

“Het zorgt voor kleinere bezetting bij gemeenten. De huidige discussie over de legeskosten voor een dakkapel laat buiten beschouwing dat voor de meeste dakkapellen geen leges betaald hoeven worden.” Hij wijst op een proef in Delft waarbij bepaalde eenvoudige bouwwerken alleen gemeld hoeven worden. “Op die manier kun je de kosten drukken.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels