nieuws

Het rendement van detailleren

bouwbreed

Het rendement van detailleren

Detailleren, oftewel het uit-en-te-na doordenken van alle verbindingen en andere details in een gebouw, is een specialiteit van architectenbureau Cepezed. Een goede detaillering leidt tot materiaalbesparingen, ruimtewinst in het gebouw en tijdwinst tijdens het bouwen. “In extreme gevallen kun je zelfs een verdieping extra realiseren binnen dezelfde gebouwhoogte”, aldus directeur Ronald Schleurholts van het bureau.

Net als bij conceptbouw of ‘lean bouwen’ geldt dat je aan de voorkant van het traject meer tijd investeert, wat je verderop terugverdient. ”Zowel letterlijk, in tijd dus, als financieel, als qua eindresultaat”, meent Schleurholts, “want hoe beter je een gebouw van tevoren doordenkt, hoe beter het gebouw wordt en hoe efficiënter je dat kunt bereiken.”

Een recent voorbeeld van een ‘doorgedetailleerd’ ontwerp, is het interieur van het Theater ‘t Speelhuis in Helmond. Dit theater is sinds kort tijdelijk gevestigd in de kerk Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming, aangezien het eigen gebouw van ‘t Speelhuis is afgebrand. Extra uitdaging bij dit project was de doorlooptijd van een half jaar.

Mede vanwege de tijdelijkheid van de voorziening, heeft Cepezed gekozen voor een interieur in de vorm van een serie meubels die zo veel mogelijk functies in zich verenigen en hun omgeving niet blijvend veranderen. De meubels zijn opgebouwd uit staalprofielen en omvatten alle functies die direct bij de voorstelling horen, zoals het podium met het podiumfront, de lichtbrug, een tribune voor 260 mensen met geïntegreerde regievoorzieningen en een balkon met 160 plaatsen.

Door het ontwerp goed uit te detailleren, zijn dubbelingen voorkomen. Zo vormt de trap niet alleen logistiek gezien de verbinding tussen de zaal en het balkon, maar ook constructief: het balkon ‘hangt in feite ‘via de trap aan de onderbouw. De trappen zitten daarbij achter in de zaal, zodat het balkon over de volle breedte van het middenschip kan worden ingezet voor waar het voor bedoeld is: om op te zitten. Aan de voorzijde wordt het balkon alleen nog ondersteund door een aantal smalle stalen kolommen.

Ledstrips

De verlichting is in de vorm van ledstrips weggewerkt in de relingen. Schleurholts, die op kennisevent Ecobouw zal spreken over toekomstbestendig bouwen voor veranderend gebruik: “Zo kon het bestaande gebouw, met zijn fresco’s, vrij blijven van armaturen.” De toneellichten hangen aan de lichtbrug. De balustrades zijn omspannen met gaasdoek, waartussen akoestisch isolatiemateriaal is weggewerkt. Dat zorgt niet alleen voor een goede akoestiek, maar ook voor een ‘theatersfeer’.

De meubels zijn met het bestaande gebouw verbonden middels metalen handschoenen die rond de bestaande kolommen passen en daaraan zijn vastgebout. De hele constructie is voorts stevig gefundeerd en verankerd aan de ondergrond.

Door het zo aan te pakken, heeft het bureau bespaard op materiaal, maar het vooral ook mogelijk gemaakt om binnen de beperkte bouwtijd een ontwerp neer te zetten dat werkt, dat zonder littekens achter te laten weer uit de monumentale kerk kan worden verwijderd – en dat door de bezoekers zo wordt gewaardeerd dat het heel goed zou kunnen dat het mag blijven staan.

Ecobouw

Roland Schleurholts spreekt 18 september op Ecobouw, de gratis toegankelijke kennisbijeenkomst over duurzaam bouwen in de Jaarbeurs in Utrecht. De organisatie is in handen van Cobouw, de Architect en Vastgoedmarkt. Vooruitlopend op het evenement worden in Cobouw diverse sprekers geïnterviewd. Daarnaast worden vragen over de financiering van verduurzaming behandeld.

Meer informatie op www.ecobouw.net

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels