nieuws

Talloze flesjes in spouw van PET Paviljoen

bouwbreed

Talloze flesjes in spouw van PET Paviljoen

In Enschede staat sinds kort het PET Paviljoen, een bouwwerk dat bestaat uit een paar honderdduizend PET-flesjes, ofwel plastic flesjes. Het is een initiatief van LOOS.FM, een samenwerkingsverband van architect Michiel de Wit, creatief producent Yvonne Franquinet en kunstenaar Filip Jonker. “Wij maken ons zorgen om de plastic soep’’, aldus Michiel de Wit.

Plastic soep?

“Ja, daarmee wordt de enorme hoeveelheid plastic afval in de Grote Oceaan bedoeld. Er wordt zo vreselijk veel plastic afval weggegooid, met alle kwalijke gevolgen van dien. Een deel komt weer in de voedselketen terecht.”

Hoeveel plastic gooien we met z’n allen weg?

“Schrik niet: in Nederland ruim vijf miljard kilo per jaar. Dat is ongeveer 350 kilo per persoon. En dat wordt steeds meer. Met dit project willen we aandacht vragen voor de mondiale afvalproblematiek.”

Hoe komt u aan al die flesjes?

“Via De Paauw Recycling. Dat bedrijf zamelt dergelijke flesjes in; die flesjes worden tot grote balen geperst. Die balen gaan vervolgens per schip naar India en China, waar ze als grondstof worden gebruikt.”

U heeft een paar balen gekregen?

“Ja, De Paauw ondersteunt op die manier ons project.”

Hoe is de constructie van het PET Paviljoen?

“De basis is een staalframe, vergelijkbaar met een Meccano bouwdoos. De gevels bestaan uit een transparante binnen- en buitenplaten; de spouw is gevuld met plastic flesjes.”

PET Paviljoen is een tijdelijk gebouw…..

“Klopt, het staat er vijf jaar. Daarom is het gebouw demontabel: het kan in een dag worden afgebroken. Het staat in het Robsenpark, een braakliggen terrein.”

Kan de bouwwereld iets van dit project leren?

“En of: leer op een andere manier naar materialen te kijken, wees innovatief met gebruikte materialen. Wat dat betreft loopt de bouwwereld honderd jaar achter.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels