nieuws

Drijvend platform zuivert grachtwater

bouwbreed

Een drijvende zuivering verbetert de kwaliteit van het water in de kasteelgracht van Wijchen. Het waterfilter is een idee van Arcadis. De advies- en ingenieursorganisatie verwacht met de Solar Sparge Disk 2.0 (SSD 2.0) zoals het modulaire systeem heet, ook elders water te kunnen zuiveren.

Wijchen heeft de primeur van de drijvende waterzuivering, zegt projectleider stedelijk water Derjan Welleweerd van Arcadis uit Apeldoorn. Het systeem functioneert volgens hem in grote lijnen zoals een helofytenfilter. De installatie bestaat uit onder meer een pomp en begroeide drijvers uit piepschuim. De begroeiing haalt via de wortels fosfaten en stikstof uit het water. Op die manier verwacht de gemeente Wijchen het grachtwater zoveel mogelijk vrij van algen te houden.  

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels