nieuws

Met houten expeditiehal transparantie tonen

bouwbreed

De nieuwe expeditie- en opslaghal van Breustedt Chemie op bedrijventerrein De Ecofactorij in Apeldoorn heeft een houten constructie. Niet alleen uit het oogpunt van duurzaamheid, maar vooral vanwege brandveiligheidseisen en de natuurlijke resistentie van hout tegen chemische stoffen.

Een chemisch bedrijf op een ‘groen’ bedrijventerrein lijkt een vreemde eend in de bijt, maar Breustedt realiseert heel milieubewust een duurzaam pand. Regenwater wordt opgevangen en gezuiverd en het gebouw krijgt onder meer een wtw- en een warmtepompinstallatie. Door het gebruik van veel glas in de gevel, naar het ontwerp van Courage Architecten, wil het bedrijf transparantie tonen en uitstralen dat chemie niet ‘vies en verdacht’ is, maar ook ‘groen en sexy’ kan zijn. De meest opvallende duurzame maatregel is het losplatform op het dak, waar vrachtwagens via het vrijevalprincipe hun lading rechtstreeks in de opslagtanks kunnen storten. Gebruikmaken van de zwaartekracht spaart energieverbruik door pompinstallaties uit.

Het nieuwe bedrijfspand bestaat uit een afvulhal, een expeditie- en opslagruimte en een kantoor. Vanwege de chemische stoffen viel staal voor de constructie van de bedrijfshallen af. ‘‘Staal heeft een kostbare extra bescherming nodig om het resistent te maken tegen chemicaliën’’, verklaart Ben Mulder, projectengineer van bouwbedrijf Aan de Stegge Twello. ‘‘Hout bleek een goede oplossing. Zonder extra behandeling is het resistent.’’ De expeditie- en opslagruimte van 1950 vierkante meter heeft een constructie van gelamineerd vurenhout, met drie hoofdliggers van 38 meter lang.

GLC Houtconstructies Noord is in het project verantwoordelijk voor de constructie van de expeditie- en opslagruimte. ‘‘Vurenhout heeft de laagste duurzaamheidsklasse. Maar chemische stoffen, zoals chloordampen, impregneren het hout als het ware en zorgen zo voor verduurzaming’’, verklaart Evert Laarman, directeur van GLC. Voor de verbindingen in de constructie is zo weinig mogelijk staal gebruikt. Er is hoogwaardig rvs toegepast, met een toevoeging van titanium. Waar mogelijk, is de verbinding in het hout weggewerkt. ‘‘De resistente eigenschap van hout is in de chemische industrie wel bekend’’, weet Laarman. ‘‘Maar in de bouw wordt nog vaak gezocht naar oplossingen met gecoat beton of staal.’’

Ander belangrijk voordeel van hout is de brandveiligheid van de constructie. Juist in de chemie worden daar hoge eisen aan gesteld. ‘‘Door de constructie te overdimensioneren houdt het bij brand een uur lang zijn vorm vast zonder te bezwijken’’, zegt Laarman. ‘‘Daarnaast laat hout zich gemakkelijk bewerken, waardoor ook achteraf eenvoudig aanpassingen te maken zijn.’’ De opdrachtgever wilde ook het liefst de andere delen van het gebouw in hout laten uitvoeren, zo laat projectengineer Mulder weten. ‘‘Maar vanwege de belasting van het dak, door remmende en draaiende vrachtwagens, heeft de afvulhal een betonnen constructie gekregen.’’ Via een hellingbaan rijden de vrachtwagens straks het dak op. Met Lambda Flex-liggers van Betonson is de constructie op die belasting berekend.

Voor het kantoor was een betonnen constructie te fors en viel een houten constructie ook af. Mulder: ‘‘Hout vereiste in het kantoor te veel aanvullende voorzieningen, onder meer voor geluidsisolatie van de vloeren en de brandveiligheid.’’ Met een ranke, zichtbare stalen constructie krijgt het kantoor nu de gewenste uitstraling. Het bedrijfspand van Breustedt bestaat zo als het ware uit drie afzonderlijke gebouwen, die tegen elkaar zijn gebouwd.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels