nieuws

Slim portaal bevat alle installaties aan de buitengevel

bouwbreed

De belangrijkste vernieuwing die Volker Wessels direct doorvoert, is een slim portaal met alle installaties erin. Dat wordt aan de nieuwe sandwich-buitengevel van de woning wordt bevestigd. De installateur kan er van buitenaf bij. Zodoende hoeft de bewoner nooit thuis te blijven om de installateur te ontvangen. Woordvoerder Werner Schultink: “Dit is duidelijk niet vanuit […]

De belangrijkste vernieuwing die Volker Wessels direct doorvoert, is een slim portaal met alle installaties erin. Dat wordt aan de nieuwe sandwich-buitengevel van de woning wordt bevestigd. De installateur kan er van buitenaf bij. Zodoende hoeft de bewoner nooit thuis te blijven om de installateur te ontvangen. Woordvoerder Werner Schultink: “Dit is duidelijk niet vanuit de techniek geboren, zoals de meeste vernieuwingen in de bouw, maar vanuit de bewoner.” En daarmee is het een kenmerkend voorbeeld van de vernieuwingen in de Stroomversnelling. Het slimme portaal wordt met een paar pinnen aan de gevel bevestigd. Daardoor kan het, als er betere installaties bestaan, eenvoudig van de gevel worden genomen en vervangen door een moderne variant. Alle benodigde leidingen en kanalen lopen door de nieuwe sandwichgevel. Deze gevel weegt weinig, waardoor hij bij meerdere woningtypen toepasbaar is.

De bewoner kan straks zelf een afwerking kiezen voor het portaal, variërend van steenstrips tot aluminium of zelfs een kleurenprint. “De bewoner staat immers centraal in dit concept.” Dat is ook de reden om te kiezen voor een kant-en-klare schil die om de woning wordt gezet. Ook hier is keuzevrijheid troef, samen met robuustheid en onderhoudsgemak. Volker Wessels praat bijvoorbeeld met een leverancier van spuitkurk, een mengsel van kleine kurkdeeltjes en acrylaat dat oogt als stuc maar schimmelwerend is en met de hoge drukspuit kan worden gereinigd.

Het dak wordt voorzien van geïsoleerde dakelementen, die aan de schaduwkant eenvoudigweg worden bedekt met nieuwe dakpannen. “Dat is goedkoper dan hergebruik van de bestaande pannen, en je weet zeker dat het dak weer vijftig jaar meegaat.” Aan de zonzijde wordt het afgewerkt met een waterwerende laag, waarop zonnepanelen worden geplaatst. “Belangrijk vinden wij dat de aansluitingen straks gestandaardiseerd zijn. Daardoor kun je efficiënt schakelen, ook bij woningen die afwijkingen vertonen. En dit zal eigenlijk altijd zo zijn: de bestaande bouw wordt nooit zo standaard als de auto-industrie. “Bij de eerste woning, zat overigens het dak vol asbest. Dat was een enorme kink in de kabel, want het haalde alle snelheid uit het proces. Daarom kijken we als Volker Wessels nu heel serieus naar een nieuwe methode van asbestverwijdering, een ontwikkeling uit de Verenigde Staten, waarbij een olieachtig spul op het asbest wordt gespoten, dat de vezels bindt. Dan gaan die bij het slopen niet mee ronddwarrelen, zodat asbest op dezelfde manier kan worden verwijderd als al het andere bouwafval.”

Reageer op dit artikel