nieuws

Meer secundaire grondstoffen in betonmortel

bouwbreed

Het gebruik van secundaire grondstoffen in betonmortel is in een jaar tijd met 15 procent gestegen. Met name ballastgrind en hoogovenslakken kwamen vaker in de mengsels voor.

Da t blijkt uit het brancheverslag van de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten (Vobn). Vorig jaar was circa 4,5 procent van de gebruikte toeslagstoffen een afvalstof. In bijna de helft van de gevallen gaat het om betongranulaat, dat als grindvervanger gebruikt wordt. Andere secundaire grondstoffen zijn ballastgrind, vliegas en hoogovenslak.

Vobn vertegenwoordigt 140 betonmortelcentrales in Nederland. Begin 2012 heeft de branchevereniging het keurmerk Beton Bewust geïntroduceerd. Keurmerkhouders kunnen hiermee aantonen dat zij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Voor het brancheverslag werden houders van het keurmerk getoetst op betrouwbaarheid van levering, de kwaliteit van de geleverde betonmortel, de CO 2 -emissie, de materiaalkringloop en de arbeidsveiligheid. De CO 2 -emissie per gemiddelde kubieke meter betonmortel was in 2012 met circa 160 kilo een fractie hoger dan een jaar eerder, maar al met al zijn de resultaten van het onderzoek positief, vindt de branchevereniging.

Met ingang van volgend jaar wordt het keurmerk op twaalf punten aangescherpt en uitgebreid. Dit na overleg met MVO Nederland, de overheid en afnemers als BAM, Heijmans, Strukton en Ballast Nedam. Zo worden vanaf volgend jaar ook ongevallencijfers meegenomen in de benchmark. Om het aantal ongevallen naar beneden te brengen wordt onder meer een postercampagne rondom arbeidsveiligheid gestart. Bovendien wordt de controle van keurmerkhouders voortaan door een externe partij gedaan, om de objectiviteit te waarborgen.

Als de geüpdate versie van het keurmerk eenmaal een feit is, hoopt de branchevereniging dat de aannemerij voortaan kiest voor een bij het keurmerk aangesloten betoncentrale, stelde directeur Ron Peters eerder in deze krant. “Wij horen het liefst van de grote aannemerij: Als wij iets in de betonmortel doen, dan doen wij dat het liefst met een Beton Bewust-centrale.”

Reageer op dit artikel