nieuws

Hoeveel is zoveel mogelijk?

bouwbreed

Ons kantoor doet wat terug voor de omgeving waaraan we ons bestaansrecht ontlenen. We hebben onze eigen goede-doelenstichting. Collega’s steken hun eigen tijd in diverse projecten, inzamelingen, begeleiden van uitjes, etc. Nu zou u zich kunnen afvragen of dat voor een advocaten- en notarissenkantoor de optimale manier is om maatschappelijke waarde te creëren. Zouden we […]

Ons kantoor doet wat terug voor de omgeving waaraan we ons bestaansrecht ontlenen. We hebben onze eigen goede-doelenstichting. Collega’s steken hun eigen tijd in diverse projecten, inzamelingen, begeleiden van uitjes, etc. Nu zou u zich kunnen afvragen of dat voor een advocaten- en notarissenkantoor de optimale manier is om maatschappelijke waarde te creëren. Zouden we niet beter onze juridische diensten gratis kunnen aanbieden aan minder bedeelden bijvoorbeeld? Wij vinden van niet, maar over maatschappelijke waarde valt te twisten.

Aanbestedende diensten zijn – anders dan advocatenkantoren – verplicht om “zoveel mogelijk” maatschappelijke waarde te creëren”. Een inschrijver vond dat een aanbesteder daar in zijn gunningscriteria niet goed over had nagedacht. Door het gehanteerde rekenkundige model was het voor de inschrijver om zijn winkansen te vergroten verstandiger om een maatschappelijk gewenste optie weg te laten dan wat hoger in de prijs te gaan zitten mét deze optie.

Dat moet toch onrechtmatig zijn? Nou, nee.

Aanbestedende diensten moeten streven naar een zo goed mogelijke c.q. de beste prijs-kwaliteitsverhouding binnen het beschikbare budget. Alsdan wordt zo veel mogelijk maatschappelijke waarde gecreëerd. Aan een aanbestedende dienst die bij haar gunning het emvi-criterium hanteert, komt een ruime vrijheid toe bij de vaststelling van de gunningscriteria en daarbij past een terughoudende toetsing door de rechter, ook over de vraag of “zoveel mogelijk” maatschappelijke waarde is gecreëerd, aldus de rechter.

Kortom, we kunnen dus twisten over maximale maatschappelijke waarde, maar bij een emvi-aanbesteding trekt u waarschijnlijk wel aan het kortste eind.

Reageer op dit artikel