nieuws

Een dag baas van Cobouw: keuzes en Bossche bollen

bouwbreed

– De eerste gasthoofdredacteur van Cobouw stapt op maandagochtend de drempel over. Op de redactiezaal draaien hoofden even weg van het beeldscherm. Niet iedere dag staat Maxime Verhagen om negen uur naast je bureau, ook niet als je voor Cobouw werkt. Handjes worden geschud en techniekredacteur Ad Tissink toont graag even de mogelijkheden van een […]

– De eerste gasthoofdredacteur van Cobouw stapt op maandagochtend de drempel over. Op de redactiezaal draaien hoofden even weg van het beeldscherm. Niet iedere dag staat Maxime Verhagen om negen uur naast je bureau, ook niet als je voor Cobouw werkt. Handjes worden geschud en techniekredacteur Ad Tissink toont graag even de mogelijkheden van een zitbal als bureaustoel voor de harde werker met een zwakke rug.

Voor de gelegenheid is het vergaderhok voor de ochtendvergadering ingeruild voor de grote tafel midden op de redactievloer. In een ochtend maakt Verhagen kennis met de routines van het dagblad. In de ochtendvergadering bespreken hoofdredactie en coördinatoren iedere dag de krant van vandaag en selecteren ze het nieuws van morgen. De bouwvoorman is nadrukkelijk uitgenodigd om zijn onversneden mening te geven over de krant v an vandaag en het nieuws van morgen, hij laat die k ans niet liggen. “Meer bouwers aan het woord in de verhalen, meer verdieping”, is een commentaar dat veelvuldig terugkomt. Een taalfout heeft niet ongezien kunnen ontsnappen en de toegevoegde waarde van columns voor de zakelijke lezer is een discussie waard.

Dan het nieuws van morgen, waarom is dit nieuws belangrijk, welke plek moet het krijgen in de krant? De selectie van een foto voor de Extra Large-pagina wordt ook aan de hoofdredacteur-voor-één dag voorgelegd. Vlak voor het interview met Paul Brandjes van De Raad Bouw ziet de redactie kans om Verhagen kennis te laten maken met een onwrikbare traditie ten burele: iedere gelegenheid is een goede gelegenheid voor Bossche bollen.

Als beloning voor gedane arbeid deze ochtend krijgt hij van hoofdredacteur Rogier Rijkers het boek ‘Land uit zee’ van Cobouw -redacteur Ad Tissink overhandigd. Met dit bezoek is de aftrap gegeven voor een terugkerend ritueel. Drie keer per jaar wil Cobouw een gasthoofdredacteur een krant laten samenstellen.n

Reageer op dit artikel