nieuws

Chagrijn

bouwbreed Premium

We leven in een fantastisch land, maar niemand weet het, ook het kabinet niet. We zijn de achttiende economie in de wereld, het op een na rijkste land in de eurozone. Alleen Luxemburg is rijker, maar dat zijn alleen maar banken, dat telt niet mee. Samen met Duitsland hebben we het hoogste handelsoverschot, zo hoog […]

We leven in een fantastisch land, maar niemand weet het, ook het kabinet niet. We zijn de achttiende economie in de wereld, het op een na rijkste land in de eurozone. Alleen Luxemburg is rijker, maar dat zijn alleen maar banken, dat telt niet mee. Samen met Duitsland hebben we het hoogste handelsoverschot, zo hoog zelfs dat de Europese Commissie vindt dat het wel wat minder mag, maar dat doen we natuurlijk niet. We zijn de zevende investeerder in de wereld en we hebben de gelukkigste kinderen ter wereld. We hebben maar één probleem: we zijn het meest chagrijnige volk ter wereld. Met dit verhaal probeert de zo ongeveer meest optimistische man van Nederland, Willem Vermeend, de moed erin te houden. De immer goedlachse hoogleraar, internetondernemer en voorzitter van PPS Netwerk Nederland probeert op deze manier de versleten kreet: denk in kansen en niet in problemen, nieuw leven in te blazen.

Tegelijkertijd waarschuwt hij ervoor dat chagrijn een enorm probleem is voor de economie. Doemdenken kan een land naar de verdommenis helpen. Het is een waarheid als een koe. En alleen maar lachend rondlopen zonder visie en zonder goed verhaal zoals premier Mark Rutte doet, helpt niet. Dat wendt het negativisme niet af.

Op zich ook logisch, moet zelfs Vermeend tussen de regels door toegeven. We mogen dan behoorlijk hoog staan op de ranglijstjes, de trend is voor allemaal negatief. We zakken dus langzaam af naar een bedenkelijk niveau.

Het gevolg is dat de kurk waar onze economie op zou moeten drijven, non-existent is. De magere groei die het Centraal Planbureau ziet, is volledig te danken aan de export. Maar zoals elke econoom weet, zijn binnenlandse bestedingen heel hard nodig om een substantiële groei te bewerkstelligen. Het doemdenken staat dat vooralsnog echter in de weg.

Toch zou zelfs dit visieloze kabinet het beter kunnen doen. Op z’n minst kan gezorgd worden voor meerjarige consistentie in het beleid. Als er nu iets wordt gezegd, moet je maar afwachten of dat volgende maand nog zo is. Daarmee krijg je investeringen niet echt van de grond. Daar wordt iedereen alleen maar chagrijnig van.

Reageer op dit artikel