nieuws

Bouwbranche koploper in beroepsziekten

bouwbreed Premium

In de bouw komen vijf maal zo veel beroepsziekten voor als in de gemiddelde bedrijfstak. Twee op de drie door het Nederlands Centrum voor Arbeid en Beroepsziekten geregistreerde gevallen vinden plaats in de bouw.

Cijfers van het centrum laten zien dat vorig jaar per 100.000 werknemers 266 mensen getroffen werden door een beroepsziekte. De meeste branches ondervinden aanzienlijk minder hinder dan het gemiddelde. Zo blijft het aantal gevallen in de landbouw (118 per 100.000), de gezondheidszorg (121) en de vrije beroepen (145) ruim onder het niveau van de tweehonderd incidenten. Grote uitschieter is de bouw met maar liefst 1356 gevallen per 100.000 personen. Zelfs de bovengemiddeld gevaarlijke transportsector (452) en industrie (402) komen daar niet bij in de buurt.

Meest voorkomende beroepsziekte (36 procent) is de psychische aandoening. De kwaal komt het meest voor bij mannnen van 51 tot 60 jaar en de veertigers onder de vrouwen. Vooral het onderwijs is getroffen.

Beroepsziekten aan het houdings- en bewegingsapparaat zijn typisch voor de bouw, transportsector en industrie. De meldingen zijn talrijk en betreffen 27,8 procent van alle beroepsziekten. De meest voorkomende varianten zijn rsi van de schouder of bovenarm, lage rugpijn en de tenniselleboog. Ook artrose van de knie komt vaak voor. De structurele aandacht voor preventie in de bouw heeft mogelijk bijgedragen aan een daling van het aantal gevallen ten opzichte van de afgelopen drie jaar.

Het aantal meldingen van huidaandoeningen nam afgelopen jaar af. De eczemen daarentegen rukken op. Allergieën die de aandacht vragen zijn epoxyverbindingen in harsen, lijmen en coatings. Ook de rubberversnellers in handschoenen, de isocyanaten in isolatiematerialen zijn niet zonder gevaar. Evenals de conserveringsmiddelen, watergedragen verven en stukadoormaterialen. Het elektrisch lassen blijkt een aanzienlijke bijdrage te kunnen leveren aan het risico op huidkanker.

De meldingen over het gehoor (vorig jaar 2826 stuks) zijn vooral afkomstig uit de bouw. Het aandeel vanuit andere branches neemt echter toe. Veel werknemers blijven hardhorend voor het nemen van preventieve maatregelen. Asbest blijft een belangrijk onderwerp. Het Centrumvoor Beroepsziekten blijft waarschuwen voor de effecten bij geringe blootstelling.

Reageer op dit artikel