nieuws

‘Bij Haskoning en DHV sloeg de vonk over en dan moet je snel schakelen’

bouwbreed Premium

‘Bij Haskoning en DHV sloeg de vonk over en dan moet je snel schakelen’

Dankzij de fusie krijgt Royal Haskoning DHV steeds meer grip op grote projecten. Bertrand van Ee kijkt tevreden terug op tien jaren ingenieurswerk vanuit Amersfoort.

Een donderslag bij heldere hemel was het bericht van de samensmelting in het vroege voorjaar van 2012. Natuurlijk, de crisis trok al sporen. Haskoning liep blauwe plekken op en ook DHV zou niet smetvrij blijven. Maar een fusie? Die sprong naar voren hadden toch weinigen verwacht. Per 1 januari draagt Bertrand van Ee (1957) de leiding over aan Erik Oostwegel (1966), met wie hij samen de fusie uitdokterde.

Van Ee: “Als je ziet waar we vandaan komen. Het bedrijf is behoorlijk in beweging gekomen. Als bestuurder moet je altijd zorgen opties te hebben. Zelfstandig verder groeien en hopen, een fusie, het bedrijf verkopen? De fusie tussen Royal Haskoning en DHV was een window of opportunity , een uniek moment. Je moet een partner hebben die ook wil. Onze bedrijven waren ongeveer even groot, een fusie van gelijken. Je hebt dan een tijdvenster van een paar maanden om de vonk te laten overslaan. En er is lef nodig om te schakelen. Het is veel belangrijker uit te spreken waar je naar toe wilt dan te bepalen waar je bent.”

Het proces van integratie is volgens Van Ee goed verlopen, ook al door de voorbereiding, waardoor tot en met de tweede laag van het management iedereen in de fusiestand stond. In het derde kwartaal konden, precies zoals beoogd, grotere geïntegreerde projecten dan ooit worden binnengehaald. De internationale luchthaven in Turkmenistan bijvoorbeeld, grootschalige waterzuivering volgens de principes van Nereda in Brazilië en een omvangrijk waterveiligheidsproject in Colombia. Werken van vele tientallen miljoenen euro’s.

“Wat we met de fusie willen bereiken komt er uit. De successen worden jammer genoeg overschaduwd door de noodzakelijke capaciteitsaanpassingen in Nederland. De fusie is echter klaar en daarmee is Royal Haskoning DHV toe aan een nieuwe fase. Goed daarom dat Erik Oostwegel – met wie ik altijd op één golflengte gewerkt heb – de leiding overneemt.”

Van Ee zegt zijn afscheid van Haskoning DHV eerst te willen laten landen. Beweert geen flauw idee te hebben over zijn volgende functie. “Loslaten. Ik heb tien jaar een hoog tempo gedraaid. Even een break. In april gaat de winkel weer open.”

Bertrand van Ee: “We zijn nu beter ingericht op grote contracten.”

Reageer op dit artikel