nieuws

Zwaar jaar voor top 50-bouwers

bouwbreed

Van de vijftig grootste bouwondernemingen van Nederland hebben vorig jaar 42 hun nettowinstmarge zien teruglopen.

Dalende winstmarges en half miljard minder omzet

Dat blijkt uit de Cobouw 50 , het overzicht van de meest vooraanstaande bouwbedrijven van ons land, dat gisteren op Paleis Soestdijk is gepresenteerd.

De cijferlijst, die accountantskantoor PwC voor het vijfde opeenvolgende jaar heeft opgesteld in samenwerking met dagblad Cobouw, maakt duidelijk dat de bouw in financieel opzicht een ronduit beroerd jaar achter de rug heeft.

Een recordaantal van dertien bouwers schreef rode cijfers. Voor de bedrijven die nog wel winst boekten, was 2012 ook al geen vetpot: ruim een derde van hen behaalde een nettowinstmarge van 1 procent of minder.

De top 50 was afgelopen jaar goed voor een totaalomzet van 31,9 miljard euro. Dat is ruim een half miljard minder dan het jaar ervoor. Maar liefst 31 bedrijven moesten een omzetdaling slikken, waarvan zeventien van 10 procent of meer.

In de Cobouw 50, die vandaag als bijlage bij deze krant is gevoegd, uit Edmond Verstraete, voorzitter van de sectorgroep Bouw van PwC, zijn zorgen over de teruglopende resultaten bij veel bouwers. “Je zou toch verwachten dat de grootste bouwondernemingen meer vet op hun botten hebben.”

Een snel herstel ziet hij niet. “Als je de ontwikkelingen van 2013 bekijkt, dan nemen de zorgen niet direct af. Al moet wel worden gezegd dat het pessimisme in de branche wat afneemt. Dat komt ook doordat veel bouwbedrijven nu beter in beeld hebben waar ze over vijf jaar zullen staan.”

Nieuwkomers

De Cobouw 50 telt dit jaar vijf nieuwkomers: Heerkens van Bavel Groep, ASK Romein, Martens en Van Oord, Jurriëns Exploitatiemij en Dekker Holding Krabbendam. De laatste drie profiteerden van de faillissementen van BVR en J.M. Deurwaarder en de forse omzetdaling bij Goldewijk en Amstelone, de hekkensluiter van vorig jaar.

Van den Herik-moeder Prins Aanneming Maatschappij en Sprangers Bouwbedrijf maakten de grootste sprong voorwaarts op de Cobouw 50-lijst. Beide bedrijven stegen dankzij een forse omzetstijging dertien plaatsen.

Reageer op dit artikel