nieuws

Teamgeest en samenwerking 
door jury geprezen

bouwbreed Premium

Drie van de negen Betonprijzen zijn gisteravond uitgereikt mede vanwege de goede (keten)samenwerking en de teamgeest van de bij de projecten betrokken partijen.

Het gaat om de Ramspolbrug in de categorie Bruggen en viaducten, de keersluis Heumen in de categorie Natte waterbouw en de Westrandweg (A5) in de categorie Uitvoering.

Behalve de goede samenwerking prijst de jury het ontwerp van de Ramspolbrug. De brug is uitgevoerd met prefab pijlerbakken, verloren bekistingen geleverd door Haitsma Beton, waardoor de scheepvaart weinig overlast ondervond. Bovendien is de brug uitgevoerd met RHE-liggers, H-vormige liggers van Romein Beton die met dwarsspanning gekoppeld zijn, waarbij een druklaag overbodig is.

Ook bij de keersluis in Heumen is de jury vol lof over de teamgeest en het vakmanschap waarmee het project is uitgevoerd. ‘De teamgeest, ontstaan tijdens de ontwerpcompetitie heeft de organisatie en het project beïnvloed evenals de keuze om het project in BIM uit te werken. We hebben grote waardering voor dit project, zeker ook gelet op het tentoongespreide vakmanschap.’

Bij de Westrandweg (A5) schakelt de jury over op het superlatief ‘excellente samenwerking tussen alle betrokken partijen.’ Daarnaast noemt de jury de innovatieve uitvoeringstechniek. Tijdens de aanleg van een ruim 3 kilmoeter lang viaduct door het Amsterdamse havengebied werdennegenhonderd prefab betonnen liggers met een ‘launching girder’ geplaatst, een horizontaal van pijler naar pijler wandelende kraan. Daardoor hoefde een ontsluitingsweg van de haven niet afgesloten te worden.

Tijdens de uitvoering werd de ontwikkeling van het stortbeton met sensoren gevolgd en de temperatuur naar behoefte door koeling of verwarming aangepast.

Reageer op dit artikel