nieuws

Strengere aanpak dumping

bouwbreed Premium

Frankrijk is op zoek naar steun in de Europese Unie om de regels voor detachering aan te passen. Sociale dumping van werknemers in de bouw komt ook daar regelmatig voor.

Frankrijk zoekt steun voor aanscherping EU-regels tewerkstelling in de bouw

Eemshaven en de tunnel in de A2 Maastricht zijn twee voorbeelden van de manier waarop wordt omgesprongen met buitenlandse werknemers uit andere EU-landen. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen is het een bekend fenomeen.

Zo is in Frankrijk het bedrijf Atlanco Rimec, moederbedrijf van het Nederlandse uitzendbureau Rimec dat Portugezen aan de A2-tunnel laat werken, actief en net zo omstreden vanwege uitbuitingspraktijken.

Frankrijk is het nu zat. Het land ziet toenemende sociale onrust in onder meer Bretagne waar Bretonse werklozen met lede ogen zien hoe hun banen vervuld worden door goedkope krachten uit onder meer Polen en Spanje. “Als een werkgever 30 procent goedkopere arbeiders kan inhuren in een sterk concurrerende omgeving als de bouw, wordt niet alleen de arbeidsmarkt gedestabiliseerd, maar kan het ook leiden tot vreemdelingenhaat”, zegt het Franse socialistische kamerlid Gilles Savary.

Op twee manieren moeten de Europese regels worden aangescherpt. De detacheringsrichtlijn zal nog duidelijker moeten maken dat voor gelijk werk gelijk loon moet worden betaald.

Daarnaast is aanscherping van de Handhavingsrichtlijn nodig waardoor het voor landen waar de buitenlandse werknemers te werk zijn gesteld, simpeler wordt om te controleren op welke wijze ze zijn gedetacheerd. In een aantal gevallen worden de gedetacheerden als zelfstandigen aangeboden, maar bij goede controle zouden die door de mand vallen als schijnzelfstandigen.

Frankrijk heeft echter één probleem bij de zoektocht naar steun: een Franse vereniging tegen dumping heeft een klacht ingediend tegen Duitsland dat geen minimumloon kent en goedkope arbeidskrachten gebruikt in de vleesindustrie. Twee Belgische ministers hebben de klacht gesteund. Gezien de relatie tussen Frankrijk en Duitsland wil Frankrijk zich nu niet uitspreken tegen Duitsland.

> pagina 2: Inhuren goedkope arbeid op lange termijn dom

Reageer op dit artikel