nieuws

‘Regio-ingenieurs’ helpen gemeente

bouwbreed Premium

Een regionale ingenieursdienst kan meehelpen het transport en de zuivering van afvalwater zo efficiënt mogelijk te maken. De rekening kan in 2020 zo’n 10 miljoen euro lager uitvallen.

Zo’n centrale ingenieursdienst krijgt geleidelijk aan vorm in het gebied van het Hoogheemraadschap van Delfland. Het is één van de initiatieven waarmee de gemeenten Delft, Den Haag, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Schiedam, Vlaardingen, Westland, Zoetermeer en het waterschap onder meer de kosten hopen te beperken. Deze partijen bestendigden hun samenwerking met een overeenkomst.

Dat kan door bij onder meer rioleringswerken over de grens van de gemeente te kijken, zegt Mark Blokland, beheerder Riolering en Water van de afdeling Stadsbeheer van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dan kan blijken dat het gemaal van de ene gemeente kan helpen het afvalwater van de andere gemeente weg te pompen. “Zo worden de kosten van één gemaal bespaard.” Gemeenten kunnen er ook voor kiezen om twee gemalen zo vroeg mogelijk samen te voegen zodra blijkt dat zoiets kan. Blokland: “Wanneer je een gemaal nog twintig jaar langer aanhoudt kan dat zomaar 2,5 miljoen euro kosten.”

De samenwerking heeft al geld bespaard op de aanleg van bergingsvoorzieningen in de regio. “Er zou eerst extra capaciteit moeten worden aangelegd”, zegt Bloklands collega Piet de Dood van de gemeente Delft. “Dat hoefde niet door ongebruikte capaciteit in buurgemeenten in gebruik te nemen.” Dat is één van de taken die de regionale ingenieursdienst kan uitvoeren. De ene gemeente krijgt zo de deskundigheid van een andere. De beperkte ervaring die er tot nog toe mee is opgedaan leert dat de samenwerking vruchten afwerpt, zeggen Blokland en De Dood. Bijvoorbeeld in de vorm van directievoerders. Daaraan blijkt in het gebied van Midden-Delfland een tekort te zijn.

Reageer op dit artikel