nieuws

Rapportcijfer voor uitzicht

bouwbreed Premium

Rapportcijfer voor uitzicht

Uitzicht heeft volgens bouwkundige Hester Hellinga een veel grotere invloed op de beleving van ruimtes en gebouwen dan ontwerpers zich vaak realiseren.

De onderzoekster promoveerde aan de TU Delft op een methode om de kwaliteit van het uitzicht uit te drukken in een objectief rapportcijfer. Hellinga wilde onderscheid kunnen maken tussen bijvoorbeeld uitzicht op een blinde muur, een installatie op het dak van een buurman, of een parkeerplaats zoals dat voorkomt bij kantoor- en werkomgevingen. Zij combineerde haar bevindingen met bestaande daglichtberekeningsmodellen tot de D&V (Daylight & View) analysemethode. Daaruit kwam onder andere naar voren dat verblinding door daglicht door gebruikers als minder hinderlijk wordt ervaren wanneer het raam waardoor dat licht naar binnen valt wel mooi uitzicht biedt.

Uitzicht op de omgeving wordt tot verbazing van de jonge doctor zelden meegenomen bij het ontwerp van gebouwen. Hellinga werkt inmiddels als specialist visueel comfort bij adviesbureau DPA Cauberg-Huygen.

Lees morgen meer in Dagblad Cobouw 

Reageer op dit artikel