nieuws

Oud-bankier gaat NII en NHI opzetten

bouwbreed

Oud-financieel topman van ABN Amro, Jan van Rutte, gaat de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) opzetten. Deze instelling gaat Nederlandse investeringsprojecten geschikt maken als belegging voor pensioenfondsen en verzekeraars.

Het idee van het opzetten van de NII komt voort uit de Actieagenda Bouw. APG-directeur Tjerk Kroes heeft overlegd met institutionele beleggers. Daaruit is gebleken dat pensioenfondsen en verzekeraars kansen zien om meer van hun vermogen te investeren in de Nederlandse economie. Ook banken kunnen bij de NII terecht. Van Rutte gaat verder onderzoeken hoe de op te richten Nationale Hypotheekinstelling (NHI) vorm kan krijgen en hoe deze onder de NII gebracht kan worden.

Voor het zover is moet er eerst overeenstemming zijn met de Europese Commissie over mogelijke staatssteunaspecten. Dat zou aan de orde kunnen zijn door de inzet van staatsgaranties op de hypotheken. Die zit er vrijwel automatisch op, omdat het gaat om leningen met de Nationale Hypotheekgarantie.

Daarnaast zal Van Rutte onderzoeken welke rol pensioenfondsen en verzekeraars kunnen spelen bij het financieren van projecten die nodig zijn om de Nederlandse energievoorziening voor de toekomst zeker te stellen. Uit het recent gesloten energieakkoord is berekend dat daar tussen nu en 2020 tussen de 13 en 18 miljard euro voor nodig is.

Reageer op dit artikel