nieuws

OM: Hooijmaijers 
lobbyde voor bouwers

bouwbreed Premium

Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, tegen wie gisteren vier jaar onvoorwaardelijke celstraf werd geëist, lobbyde binnen de provincie voor ontwikkelaars en bouwbedrijven die wel degelijk belangen hadden in Noord-Holland.

Dat stelde het Openbaar Ministerie gisteren bij het formuleren van de strafeis. In totaal zou ruim 490.000 euro via Move BV, een bedrijf dat Hooijmaijers op naam van zijn vrouw had gezet, zijn witgewassen. Het Openbaar Ministerie stelt dat Hooijmaijers, toen hij wist dat hij gedeputeerde zou worden, welbewust een afspraak maakte met de Belastingdienst terzake van de tenaamstelling van deze besloten vennootschap.

Ook zou de oud-gedeputeerde ruim 450.000 euro aan beloften gedaan zijn door projectontwikkelaars en bouwers.

“Hooijmaijers heeft zich op ongekende schaal schuldig gemaakt aan corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen”, aldus officier van justitie Steen gisteren tijdens zijn requisitoir.

Dat Hooijmaijers naar eigen zeggen geen adviezen gaf aan bouwers die belangen hadden in Noord-Holland, klopt volgens Justitie niet. “Ze hadden allemaal belangen in de provincie”, aldus officier R.Steen.

Bij de hoge strafeis heeft het Openbaar Ministerie meegewogen dat Hooijmaijers in de rol van gedeputeerde “een hooggeplaatst iemand” is.

Reageer op dit artikel