nieuws

Museum sluit tentoonstelling na bouwfout onderaannemer

bouwbreed Premium

Het Museum voor Schone Kunsten in Brussel heeft de internationale tentoonstelling “De erfenis van Rogier van der Weyden” na enkele weken moeten sluiten. Oorzaak: een blunder van een ingeschakeld bouwbedrijf.

Bij het bevestigen van een groot zeil op het dak van het museumgebouw boorde de onderaannemer zulke diepe gaten dat er regenwater naar binnen kon sijpelen.

De fout kwam aan het licht toen bezoekers van de prestigieuze en lang voorbereide tentoonstelling lekkage hadden waargenomen.

Om de kostbare collectie te beschermen zag het museum geen andere oplossing dan de complete tentoonstelling te sluiten. 71 Kostbare schilderijen, afkomstig van musea uit New York, Parijs, Wenen, München en Sint-Petersburg, moesten in allerijl in veiligheid gebracht om waterschade te voorkomen.

De totale schade door het voortijdig afgelasten van de tentoonstelling bedraagt volgens de directie ruim anderhalf miljoen euro. De waarschijnlijk veel grotere internationale reputatieschade voor het museum valt niet te meten.

Het Brusselse museum haalde al eerder in negatieve zin de internationale pers. Een paar jaar geleden moest het museum een complete vleugel van het gebouw wegens asbestgevaar sluiten. Dat deel van het gebouw staat nog steeds leeg bij gebrek aan geld om het asbest te verwijderen.

In 2009 liepen achthonderd schilderijen uit binnen- en buitenland er schade op door een te grote luchtvochtigheid. Die was het gevolg van gebrekkig onderhoud aan het gebouw. Over die kwestie loopt nog steeds een rechtszaak.

Reageer op dit artikel