nieuws

Mogelijk toch geen stortbelasting voor asbest

bouwbreed Premium

De kans dat gevaarlijke stoffen zoals asbest worden vrijgesteld van stortbelasting is een stuk groter geworden. Dat bleek tijdens de behandeling van het Belastingplan deze week in de Tweede Kamer. CDA’er Pieter Omtzigt vroeg in een amendement op het belastingplan om voor gevaarlijke afvalstoffen zoals asbest het tarief te verlagen danwel op nul te stellen.

Staatssecretaris Weekers (financiën) ontraadt het amendement niet: “Het is een kan-bepaling. Het verplicht mij dus niet om een lager tarief in te voeren. Je zou ook kunnen zeggen dat niets zich ertegen verzet dat dit amendement wordt aangenomen.” Niettemin is Weekers terughoudend, omdat hij niet weet waarvan hij de verlaging moet betalen. Dat moet blijken uit een onderzoek dat begin volgend jaar wordt uitgevoerd. “Je moet ook kijken welke effecten, differentiatie van het afvalstoffentarief heeft op de in- en uitvoer van afval en op de capaciteit van de afvalovens”, aldus Weekers.

Het afvalstorttarief wordt per 1 april 2014 gesteld op 17 euro per ton. Per 1 januari 2015 geldt een tarief van 51 euro per ton. Veras, de brancheorganisatie voor slopers en asbestsaneerders, waarschuwt voor illegale asbeststort. “Uit onderzoek van de Inspectie van SZW blijkt dat nu, met het nul-tarief, al veel illegaal gestort wordt. Illegale asbest is niet zo makkelijk te traceren, met de nieuwe stortbelasting neemt het risico op illegale stort sterk toe.” Projecten worden straks 10 procent duurder, voorspelt de brancheorganisatie.

CDA’er Omtzigt, die het amendement indiende, licht toe: “Met het amendement kan de verhoging van het storttarief worden teruggedraaid als blijkt dat gevaarlijk afval zoals asbest wordt gedumpt.” Ook als bedrijven afzien van asbestverwijdering kan het tarief zo worden verlaagd. Volgende week stemt de Tweede Kamer over het amendement.

Reageer op dit artikel