nieuws

Mitros versnelt bouwtempo ondanks toezicht

bouwbreed Premium

Woningcorporatie Mitros heft haar bouwstop gedeeltelijk op. De corporatie zeilt scherp aan de wind. Toezichthouder Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) stelt de corporatie onder toezicht.

Zes grote omvangrijke renovatie- en grootonderhoudsprojecten die eerst waren uitgesteld, gaan nu toch door.

Bij duizend woningen vindt in 2014 en 2015 onderhoud plaats aan liften, mechanische ventilatie, hydrofoors, cv-ketels. Ook wordt gewerkt aan brandveiligheid.

Naar eigen zeggen zeilt Mitros (65.000 woningen) mede daardoor “financieel scherp aan de wind”. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting gaat vanaf december 2013 verscherpt toezicht houden op Mitros. De financieel toezichthouders is er niet helemaal gerust op of er over vier jaar genoeg geld binnenkomt. Mitros moet voor 1 januari 2014 een plan opstellen om de vermogenspositie aan het einde van de komende vijfjaarsperiode te versterken.

De bouwers die profiteren van het toegenomen tempo zijn Heijmans (Rode Driehoek), Van Dillen (Spinozaplantsoen) en Hemubo (Halve Maan). Voor de andere projecten vinden nog aanbestedingen plaats.

Mitros kies deze zes projecten omdat volgens een woordvoerder deze woningen het meeste last hebben van vocht, tocht en kou. “Het zijn de slechtste woningen.”

Mitros heeft recent gereorganiseerd. Daarbij zijn vijftig arbeidsplaatsen geschrapt. Ook wordt bezuinigd op bedrijfslasten. De bezuinigingen leveren jaarlijks 3,5 miljoen euro op.

De corporatie uit Utrecht zoekt een goede balans tussen “stevige ambities” en “risicobeheersing”.

Door de bezuinigingen hoopt Mitros dat het Centraal Fonds het toezicht opheft. Binnenkort beoordeelt de toezichthouder de situatie bij de volkshuisvester opnieuw.

Mitros is een belangrijke broodheer voor bouwbedrijven. Dit jaar en de komende twee jaar levert de corporatie 1125 nieuwbouwwoningen op. In dezelfde periode wordt voor bijna 1500 huizen groot onderhoud/renovatie uitgevoerd. In 2013 en 2014 staat voor vierduizend woningen planmatig onderhoud op de planning.

Reageer op dit artikel