nieuws

Kinderdijk moet stuk professioneler

bouwbreed Premium

Kinderdijk moet stuk professioneler

De gemeente Molenwaard nam vorige week de molens van Kinderdijk over van het waterschap Rivierenland. Peter Paul Klapwijk van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) – zelf molenaar – verwacht dat hiermee een einde komt aan een roerige periode.

Wat kost dat, een stukje werelderfgoed?

“1 euro.”

Koopje!

“Het was een symbolisch bedrag natuurlijk.”

Horen poldermolens niet bij een waterschap?

“Als je het mij vraagt wel, want wat is nou een mooier uithangbord voor de Nederlandse waterschappen dan Kinderdijk. Maar voor het waterschap was het geen core business meer. Met de overdracht gaan we een nieuwe fase in.”

Waarom?

“We hebben een roerige periode achter de rug. Een recente restauratie van de molens pakte duurder uit dan begroot. Dat leidde tot een conflict tussen de stichting die de molen beheert en de eigenaren van de molens.”

De lucht is nu geklaard?

“De schulden die waren ontstaan door de hoge kosten zijn inmiddels gesaneerd. Doordat de organisatiestructuur is veranderd, krijgt de stichting meer armslag om het onderhoud en de exploitatie in te vullen. Dat is belangrijk voor een goede toekomst voor de negentien molens.”

En de gemeente krijgt gloednieuwe molens.

“Het onderhoud van molens is net als van een schip. Als het achterstuk geverfd is, moet de boeg alweer opnieuw.”

Wie betaalt dat nu?

“In principe moet de stichting dat doen uit de toeristische opbrengsten. We krijgen wel 400.000 bezoekers per jaar, maar slechts een deel daarvan genereert inkomsten.”

Waar ligt dat aan?

“We kunnen best een professionaliteitsslag maken en ons ‘product’ beter verkopen. En wat meer in eigen hand nemen.”

Reageer op dit artikel