nieuws

Hoera

bouwbreed

Wat een opluchting. Eindelijk uit de recessie met een groei in het derde kwartaal van wel 0,1 procent. Dat zal over enige tijd door het CBS wel gecorrigeerd worden naar 0, maar dat mag de pret nu niet drukken. De twee notoire lachebekjes van het kabinet, Jeroen Dijsselbloem en Henk Kamp, wensen nu nog niet […]

Wat een opluchting. Eindelijk uit de recessie met een groei in het derde kwartaal van wel 0,1 procent. Dat zal over enige tijd door het CBS wel gecorrigeerd worden naar 0, maar dat mag de pret nu niet drukken.

De twee notoire lachebekjes van het kabinet, Jeroen Dijsselbloem en Henk Kamp, wensen nu nog niet te juichen. Het herstel is daarvoor nog te broos, zo roepen ze in koor.

Vanuit hun positie begrijpelijk. Het woord groei hoeft maar te vallen en de beweging staat op dat er niet meer bezuinigd behoeft te worden. Daar heeft die beweging natuurlijk ook gelijk in voor zover het gaat om lastenverzwaringen hetgeen voor nagenoeg alle zogenaamde bezuinigingen telt. Dat neemt evenwel niet weg dat structurele hervormingen nodig blijven. Dat vindt de Europese Commissie ook al. Vol lof is de Commissie dat er eindelijk ondanks de VVD ingegrepen wordt op de woningmarkt. Dat geldt ook voor de arbeidsmarkt. Toch heeft de Commissie kritiek. De beperking van de hypotheekrenteaftrek en het terugbrengen van de hypotheekschuld gaat veel te langzaam omdat alleen nieuwe gevallen aangepakt worden. Aangezien er nauwelijks nieuwe gevallen zijn, gaat het echt heel traag.

Dit houdt tevens in dat de nieuwbouw van woningen vooralsnog ook op een laag pitje blijft. Dat zal menig bouwer betreuren, maar er zijn ook instanties die het prima vinden. De daling van de huizenprijzen heeft er immers voor gezorgd dat voor het eerst nieuwbouwprijzen hoger zijn dan de prijzen in de bestaande bouw. Dat had niet gehoeven als de gemeenten die volop actief grondbeleid hebben gevoerd, hun prijzen maar verlaagd hadden. In plaats van melkkoeien zijn grondbedrijven nu lekke kranen geworden.

De oplossing ligt voor de hand. Zoals de overheid decennia lang de bouwproductie zodanig in de hand heeft gehouden dat er steeds een woningtekort is blijven bestaan, zo zullen gemeenten nu ook niet staan springen om de woningproductie te verhogen. Dat heeft immers tot gevolg dat de prijzen van grond niet verhoogd kunnen worden. Nu het woningtekort nog verder op laten lopen, levert wel de gewenste prijzen op. Is er tenminste één groep die hoera kan zeggen.

Reageer op dit artikel