nieuws

Heijmans verkoopt veel minder huizen

bouwbreed

De woningbouwomzet van Heijmans daalt sneller dan bij andere bouwers. Dit jaar verkochten de Brabanders tot nu toe 30 procent minder nieuwbouwwoningen vergeleken met vorig jaar.

Van der Els ziet ondanks teruglopende omzet ook lichtpuntjes

Heijmans stevent dit jaar af op de verkoop van 710 woningen. Dat is slechts 20 procent van het aantal woningen dat in 2007 verkocht werd (3.421).

Landelijk ligt de daling van het aantal verkochte woningen lager. Een gemiddelde woningbouwer verkoopt in 2013 nog maar 30 procent van de woningen die in 2007 verkocht werden.

In de eerste tien maanden van dit jaar verkocht Heijmans 592 woningen, tegen 846 in dezelfde periode vorig jaar. Vooral beleggers bestelden minder woningen; dit jaar maar 258 stuks. Vorig jaar was dat ruim twee keer zoveel: 581. Ook loopt het werk voor corporaties “moeizaam”.

Randstad

Heijmans greep vorig jaar al in bij de woningbouwdivisie. 250 van de 850 banen werden geschrapt. Vooral buiten de Randstand vielen de ontslagen. Heijmans heeft woningbouwvestigingen in Drachten, Rotterdam, Rosmalen, Amersfoort, Almere en Rosmalen. Eind augustus zei Heijmans-bestuursvoorzitter Bert van der Els nog te verwachten dat er voorlopig geen extra banen worden geschrapt.

De vraag is hoe lang dat vol te houden is. De omzet ligt 15 procent lager dan vorig jaar. Ook de orderportefeuille zakte 14 procent in.

De werkvoorraad zal binnenkort verder dalen, omdat enkele grote projecten bijna afgerond zijn, waaronder de spoedpakketten bij de divisie Wegen. Het gaat hier bijvoorbeeld om het ontwerpen van de wegverbreding van de A12 en de A2, een opdracht van 81 miljoen euro.

Van der Els blijft echter vol goede moed. “Ondanks de teruglopende omzet, mede door de marktomstandigheden en felle concurrentie, zien we dat het resultaat redelijk op peil blijft. Dit laat zien dat de toegevoegde waarde van de integrale aanpak en het sturen op marge boven volume effect heeft”, licht hij toe.

De vraag naar integrale projecten in de gezondheidszorg, onderwijs, datacenters en laboratoria blijft stabiel. Heijmans verwacht in 2013 een positief operationeel resultaat.

Reageer op dit artikel