nieuws

Grote opdracht voor Deme in Singapore

bouwbreed

Deme gaat in Singapore werken aan een opdracht van circa 625 miljoen euro. In een joint venture met het bedrijf Starhigh Asia Pacific mag het een uitbreiding verzorgen van het industrie-eiland Jurong.

Met dit contract schiet het orderboek in een klap flink omhoog. Zoals eerder deze week gemeld, heeft Deme de afgelopen tijd op volle kracht gewerkt aan de uitvoering van de binnengehaalde opdrachten. Zodanig dat het recordniveau aan opdrachten van begin dit jaar zakte richting voorgaande records.

Singapore heeft in zijn recent gepresenteerde plan voor de komende twintig tot dertig jaar de ambities bekendgemaakt op het gebied van landaanwinning, en die zijn fors. Het project van Deme is het tweede dat dit jaar is gegund. Een Japanse concurrent haalde de eerste grote opdracht van dit jaar binnen.

In de periode 1990-2002 kregen grote baggeraars in Singapore veel grote projecten te doen, waarna het stil werd. De oorzaak was een conflict met de buurlanden Maleisië en Indonesië over zandwinning op zee. Singapore moest voortaan van hun zand afblijven, vonden ze. In de eigen territoriale wateren heeft de welvarende stadstaat geen zand beschikbaar.

Dit probleem is opgelost door voortaan zand te betrekken van andere landen in de regio. Van daaruit wordt het met bulkschepen aangevoerd. Zodoende krijgen de landaanwinningen die op de markt komen meer het karakter van droog grondverzet. Zonder hiermee flink de trom te hebben geroerd, past Singapore deze werkwijze al meer dan vijf jaar systematisch toe, ziet algemeen directeur Filip Hermans van Dredging International, de baggertak van Deme.

Containerterminal

Momenteel loopt de aanbesteding van nog een kostbaar landaanwinningsproject, bedoeld voor een grote containerterminal. Welk bedrijf met dit werk aan de haal gaat zal binnenkort blijken. Hierbij blijft het de komende tijd niet, weet Hermans. Hij verwacht binnen slechts enkele maanden weer een tender voor een groot project.

Reageer op dit artikel