nieuws

Fossiel

bouwbreed

Zo af en toe bekruipt je toch het gevoel te leven in twee parallelle werelden, die zoals die nu is en de wereld van de fossiele denkers van de vorige eeuw. Dit keer gaat het eens niet over de energiewereld waarin de Shellen, BP’s en Exxons van deze wereld nog steeds in aardolie en aanverwante […]

Zo af en toe bekruipt je toch het gevoel te leven in twee parallelle werelden, die zoals die nu is en de wereld van de fossiele denkers van de vorige eeuw. Dit keer gaat het eens niet over de energiewereld waarin de Shellen, BP’s en Exxons van deze wereld nog steeds in aardolie en aanverwante producten denken, maar om de vergrijsde bankiers.

Geheel onverwacht heeft de Europese Centrale Bank de rente verlaagd naar 0,25 procent, een absoluut laagterecord. De verklaring van ECB-president Draghi is simpel: de hoogte van de inflatie laat verlaging toe.

Hij laadt echter de verdenking op zich een geheel ander doel na te streven. De inflatie is in de Eurozone wel laag, gemiddeld de afgelopen maand 0,7 procent tegen net onder de 2 als gewenste inflatie, maar dat geldt niet voor bijvoorbeeld Nederland en Duitsland.

Het lijkt er dan ook meer op dat Draghi zijn oren laat hangen naar de zuidelijke lidstaten die graag zouden zien dat de Duitse lonen wat harder gaan stijgen en daarmee de prijzen. Rare jongens, die zuiderlingen. Dat is kennelijk hun dank voor de manier waarop unsere Angela haar nek heeft uitgestoken om de Europese banenenrepublieken te redden.

Toch zit er wel een positief puntje aan de renteverlaging. Banken, zeker in Nederland, zitten nog steeds met het probleem dat zij moeite hebben te voldoen aan de Basel III-eisen wat hun kapitaal betreft. Dat is de reden waarom ze op hun geld zitten waardoor de economie in Europa maar niet wil aantrekken.

Met de renteverlaging geeft de ECB de banken nu de kans heel goedkoop kort geld te lenen waaraan ze behoorlijk kunnen verdienen. Dat geeft extra ruimte. Dat de inflatie daardoor kan oplopen, is dan jammer.

Dit is dus een voorbeeld van het fossiele bancaire denken, waaraan een meerderheid in de Tweede Kamer zich nu ook schuldig dreigt te maken. Wil je banken ruimte geven, dan zullen ze gedwongen moeten worden een deel van hun tafelzilver te verkopen. In Nederland willen we dat met de NHG-hypotheken die bij de NHI gestald kunnen worden. Welkom in de moderne wereld.

Reageer op dit artikel