nieuws

Experiment met ‘biobased’ onderhoudwoning

bouwbreed Premium

Woningcorporatie R&B Wonen uit Heinkenszand wil in Kruiningen bewijzen dat het mogelijk is om verantwoord groot onderhoud te plegen met ‘biobased’ materialen. Een leegstaande huurwoning uit 1953 is uitgekozen voor het experiment met verschillende natuurlijke bouwmaterialen.

Corporatie start voorbeeldproject in Kruiningen

‘‘Duurzaamhei d is breder dan alleen het besparen van energ ie. Het gaat ook om de materialen”, aldus Reinier de Jonge, manager vastgoedontwikkeling en beheer bij woningcorporatie R&B Wonen. “We zoeken naar biobased materialen die een goede levensduur hebben, de verhuurbaarheid niet verslechteren en waarvan de kosten niet enorm afwijken.”

De corporatie heeft sinds drie jaar duurzame projecten, zoals zestien CO 2 -neutrale nieuwbouwwoningen in Heinkenszand en doet duurzaam onderhoud van bestaande woningen.

Het groot onderhoud van de tussenwoning uit 1953 in Kruiningen is begonnen met de stort van schelpen in de kruipruimte. De beganegrondvloer ligt open en wordt voorzien van cellulose-isolatie tussen de houten balken. De zoldervloer wordt geïsoleerd met vlaswoldekens en de dakconstructie wordt vervangen door OSB-platen met vlaswol of cellulose.

Leemstuc

De gevels worden vernieuwd met houten delen, gecombineerd met leemstuc. In de vurenhouten kozijnen komt drielaagse beglazing. De constructie is dampopen en zonder folies, want “folies zijn een aardolieproduct”, aldus De Jonge. Biobased materialen zijn van plantaardige of dierlijke oorsprong en groeien in een relatief korte periode aan. Zulke materialen blijven in de biologische kringloop. Aan het eind van hun levensduur kunnen ze op natuurlijke wijze worden afgebroken, bijvoorbeeld door composteren.

Subsidie

Het totale project kost zo’n 150.000 euro. Daarvan subsidieert de provincie Zeeland zo’n 75.000 euro. ‘‘Maar een deel van dat geld is bestemd voor publiciteit en onderzoek. We zullen een symposium beleggen en projectbezoeken organiseren. We willen biobased onderhoud uitdragen naar architecten, aannemers en andere corporaties.”

Het project wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf Van der Linde uit Goes. Dat bedrijf heeft ervaring met restauratie, staat open en denkt mee. Dat is nodig, want biobased materialen zijn meestal geen kant-en-klare bouwproducten. Maar in de woning komt ook een gereed product: een wasbak van vlascomposiet.

Reageer op dit artikel