nieuws

Een nijlpaard baggert sloot

bouwbreed Premium

Een nijlpaard baggert sloot

Een nijlpaard begint volgende week in een Delftse sloot met baggeren. Zit het beest vol, dan wordt het geleegd. Een mooie manier om je sloten schoon te houden en je gemeente op de kaart te zetten, zegt bedenker Mark Hensen (MH WaterZaken).

Hoe kan een nijlpaard bagger vangen?

“Eigenlijk doet een ondergelegen mudtrap dat. Het nijlpaard is een 2,5 bij 6 meter groot reservoir van ferrocement, gemaakt door kunstenaar Ruud Buyze. Afgevangen bagger wordt daarheen verpompt.”

Wat gebeurt als er bagger in komt?

“Naarmate hij voller wordt, verdwijnt het nijlpaard verder onder water. Het is dus een dynamisch kunstwerk. Als de openstaande bek onzichtbaar wordt, moet je hem legen.”

Achterliggende psychologie: iedereen kijkt graag in een opengesperde muil?

“Nee, iedereen ziet graag een mooi kunstwerk. Koude techniek kun je prachtig aankleden. Bijvoorbeeld met een nijlpaard.”

Wat is het voordeel van een baggernijlpaard?

“Je hoeft hem alleen maar geregeld te legen met een kolkenzuiger, zo voer je een duurzaam waterbodembeheer. Baggerboten zijn niet meer nodig, dus je bespaart fors op beheerskosten. En je spaart het watermilieu.”

Hoe snel is-ie vol?

“Het kan snel gaan, ondanks dat alleen vaste slibdeeltjes achterblijven. Op deze locatie drukken voorbijvarende schepen vanuit de Schie voortdurend modder de Biestmolen in.”

Waarmee bent u nu bezig?

“We maken met een soort bloempotten een diabolovorm. Die voorkomt dat bagger na verzamelen weer uitstroomt. Het hoeft overigens geen nijlpaard te zijn, voor iedere gemeente kun je iets nieuws bedenken.”

O ja?

“Gemeenten zouden zich ermee kunnen opvrolijken en promoten. Bijvoorbeeld een installatie met een kaas in Alkmaar of een stroopwafel in Gouda.”

Wat heeft Delft met nijlpaarden?

“Haha. Je kunt natuurlijk ook gewoon voor een leuk beest kiezen.”

Reageer op dit artikel