nieuws

Consumenten krijgen steeds meer vertrouwen

bouwbreed

Het consumentenvertrouwen neemt sterk toe. Kabbelde de stemming op de barometer van het Centraal Bureau voor de Statistiek lange tijd rond de -35, in november steeg het peil naar -16.

Hoewel het optimisme toeneemt, blijven de consumenten terughoudend ten aanzien van het kopen van een woning. Het hele jaar al geeft ongeveer 90 procent aan beslist geen woning te kopen. In november zeggen twee op de honderd door het CBS ondervraagde personen binnen twee jaar zeker geld te steken in een nieuwe dan wel bestaande woning. Nogmaals vier personen beantwoorden de vraag met ja, misschien. De stemming ten aanzien van het kopen van woningen is sedert de jaarwisseling nauwelijks veranderd. Een op de vijf Nederlanders is van plan binnenkort onderhoud te plegen aan zijn woning dan wel geld te steken in verbeteringen. In april wilde zelfs een kwart van de Nederlanders dat de handen uit de mouwen gingen. Als de categorie ja, misschien wordt meegeteld, had in november 26 procent van de Nederlanders concrete plannen om zijn woning op te knappen. Het CBS stelt vast dat het oordeel over de komende twaalf maanden het sterkst verbetert. Voor het eerst sinds het voorjaar van 2011 is het aantal optimisten groter dan de pessimisten.

Reageer op dit artikel