nieuws

Claim schuldeisers Heja loopt op tot151 miljoen euro

bouwbreed Premium

Projectontwikkelaar Heja werd april vorig jaar failliet verklaard. Inmiddels is voor 151 miljoen euro aan vorderingen bij de curatoren ingediend. De meeste projecten van de ontwikkelaar zijn inmiddels afgerond of weer in uitvoering.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Breda. Het Stadionkwartier in Breda was één van de grootste projecten van de ontwikkelaar. De uitbreiding van het stadion met onder winkels, een megasupermarkt, een sportcentrum en een megabioscoop, die in totaal circa 100 miljoen euro zou gaan kosten, kwam door het faillissement grotendeels stil te liggen. Inmiddels is de eerste fase van het project (Stada Stores) afgerond, meldt de gemeente. Belegger Hinke Fongers heeft de locatie uit de failliete boedel gekocht. Deze partij heeft ook het recht van koop voor de tweede en derde fase.

Het uit 336 appartementen bestaande complex Easy Street, een ander groot project van Heja, was op het moment van faillissement al grotendeels afgebouwd. In overleg met de curatoren heeft Bouwbed rijf Van

Agtmaal uit Oudenbosch het proj ect afgebouwd. De afwerkingen van de openbare ruimte zijn “voor een zeer beperkt bedrag” in opdracht van de gemeente uitgevoerd, meldt de gemeente. De kosten zijn als vordering ingediend bij de curator.

Ook het project Stack, twee witte woontorens en een tiental stadsvilla’s, was ten tijde van het faillissement al in een vergevorderd stadium. Het complex is afgebouwd door Van de Ven Bouw en Ontwikkeling uit Tilburg. Als gevolg van het faillissement kwam de aanleg van het openbaar gebied echter volledig voor rekening van de gemeente. De kosten kwamen uit op 165.000 euro en zijn bij de curatoren ingediend.

Voor de bouw van de laatste 45 woningen in het plangebied Waterdonken is inmiddels een nieuwe ontwikkelaar gevonden. De naam van de nieuwe ontwikkelaar geeft de gemeente niet.

Eerder deze week werd al bekend dat Bouwbedrijf Boot uit Breda het project In ’t Park (Waterdonken) in Etten-Leur zal afmaken. Daarnaast worden vijftien starterswoningen in de markt gezet.

Reageer op dit artikel