nieuws

‘Betonvlechters A4 ook onderbetaald’

bouwbreed Premium

Tientallen betonvlechters die werken aan de A4 tussen Delft en Schiedam worden onderbetaald. Dat zegt vakbond FNV Bouw.

Vakbond wil onafhankelijk onderzoek

De Spaanse betonvlechters, die werkten via onderaannemer Rugovac uit Dortmund, kregen tot 7 juli dit jaar een uurloon van 6 euro netto. Dit terwijl het een minimum brutoloon van 12,40 tot 13,12 euro per uur zou moeten zijn, stelt de vakbond. Dan blijft er netto circa 7 euro over.

Bovendien werken de mannen 200 uur per maand, 25 uur meer dan in de cao is vastgelegd. Volgens de vakbond moeten deze extra uren als overuren aangemerkt worden.

Augustus dit jaar kaartte de vakbond de vermeende misstanden aan in een brief aan Rugovac en aannemerscombinatie A4all (Boskalis, Heijmans en Volker Wessels). Een maand later meldde het consortium dat Rugovac de arbeidscontracten heeft aangepast.

Voor FNV Bouw is de kwestie daarmee niet afgerond. Volgens de vakbond werden de betonvlechters tot 7 juli onderbetaald en moeten ze daarvoor gecompenseerd worden. Bovendien heeft hij nog niet kunnen vaststellen of de nieuwe arbeidsovereenkomst wel voldoet aan de in de cao overeengekomen afspraken. De vakvereniging wil dat nu laten onderzoeken door een extern bureau.

Gedeeld belang

A4all laat in een reactie weten dat in “contracten is vastgelegd dat de onderaannemers zorgdragen voor het salaris, huisvesting, vervoer, gereedschap en kleding”. “Alle medewerkers werken volgens de Nederlandse CAO Bouwnijverheid en conform de Arbeidstijdenwet. A4all onderhoudt – net als met alle andere betrokken partijen – goede contacten met de vakbonden. We hebben een gedeeld belang om ervoor te zorgen dat alle medewerkers hun werk op een effectieve en verantwoorde manier kunnen uitvoeren.”

Vrijdag werd bekend dat Portugezen en Polen die werken aan de A2-tunnel in Maastricht eerder in rekening gebrachte huisvestingskosten terugbetaald krijgen. Dit is het gevolg van een rapport van de expertcommisie die onderzoek deed naar de vermeende misstanden bij de inzet van buitenlandse werknemers op het bouwproject. Een woordvoerder van FNV Bouw laat weten dat de vakbond bij nog zeker twee grote projecten onderzoek doet naar “vergelijkbare misstanden”.

Reageer op dit artikel