nieuws

Beschouwing Als geld op is, is een vertraging mooi meegenomen

bouwbreed Premium

Wat was de wegenbouwer blij toen voormalig minister-president Balkenende de Crisis- en herstelwet introduceerde. En al helemaal toen Eurlings met zijn aangepaste Spoedwet wegverbreding kwam. Nu het geld op dreigt te raken, zorgen die procedures ineeens weer voor vertragingen. 


Helden waren het. Eurlings en Balkenende. De crisis was nog geen jaar oud toen de twee CDA’er op de bres stonden voor de bouwvakker.

Balkenende bedacht de Crisis- en herstelwet. Struinde van bouwput naar bouwput om aandacht te vragen voor de aannemer wiens leven zuur gemaakt werd door de brutale bezwaarmaker.

Eurlings bracht de Spoedaanpak wegen. Lintje na lintje knipte hij door. Zijn opleverfeestjes waren misschien wat veel van het goede, onomstreden stond vast dat de Limburger leverde. Als hij iets zei, dan gebeurde het ook. “Hoezo regels? Werken ze niet? Dan voeren we nieuwe in.”

Geld hadden de twee daadkrachtige bestuurders nauwelijks. En dus leenden ze centen van later; er moest geïnvesteerd worden. Nu krijgen wegenbouwers die rekening gepresenteerd. Gelukkig valt de schade komend jaar mee volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Daarna gaat het pijn doen. Sportief is de huidige minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz. Over Camiel de ‘big spender’, haar voorganger, liet zij zich nooit negatief uit. Ze was zelfs zo sympathiek dat ze een nieuwe gedragscode invoerde. Haar opvolgers moeten ook nog wegen kunnen aanleggen en dus bouwde ze een uitgavenplafond in. De verleiding speelde Schultz na nieuwe begrotingstegenvallers toch parten. In Rutte-2 rekende ze als opvolger van zichzelf alweer af met haar beslissing om geld te reserveren voor latere ministers van infra. Bezuinigen is tot daar aan toe, een VVD’er schrapt geen projecten.

Dikke pech, concludeert het EIB. Er zit niets anders op voor mevrouw Schultz. “U komt 1,8 miljard euro tekort.”

In crisistijd wil je niet dat er geld op de plank blijft liggen. Daarom kiest Schultz voor overprogrammering. Want wie garandeert haar dat er niet toch één of meer projecten stranden in ingewikkelde procedures. Hoezo spoedwetten? Ze zijn vergeten als het geld op is.

Reageer op dit artikel