nieuws

Ballast had belangen in Noord-Holland

bouwbreed Premium

Ballast Nedam had ten tijde van de vermeende omkoping van gedeputeerde Ton Hooijmaijers, in 2007, ontwikkelposities in de Bovenkerkerpolder in Noord-Holland.

Ontwikkelposities bouwer zetten verklaringen Hooijmaijers in ander daglicht

Het bouwconcern is al vanaf begin 2000 eigenaar van de posities die gelegen zijn bij Amstelveen. Hooijmaijers beweert dat Ballast Nedam geen belangen had in Noord-Holland en dat de betaling van het bouwbedrijf aan hem van 4165 euro voor adviezen voor een aanbesteding in Maastricht was.

Vastgoedontwikkelaar Harry Muermans was tot begin 2000 eigenaar van de grond, en verkocht het daarna aan Ballast Nedam en projectontwikkelaar De Peyler, tegenwoordig Ooms bouw & ontwikkeling geheten, zegt hij op vragen van Cobouw. Wel heeft Muermans nog steeds financiële belangen. “Ik krijg een substantiële nabetaling van ze als er ooit woningbouw plaatsvindt.”

De Peyler bevestigt het verhaal van Muermans. Ballast Nedam wil niets zeggen zolang de zaak-Hooijmaijers onder de rechter ligt. De oud-gedeputeerde heeft er al drie zittingsdagen opzitten. Aanstaande maandag wordt de strafeis bekend. Hooijmaijers wordt ervan verdacht steekpenningen aangenomen te hebben van bouwers en ontwikkelaars, waaronder Ballast Nedam.

Hooijmaijers bevestigde vorige week bij de rechtbank contacten te hebben met bouwers en ontwikkelaars, maar hield vol dat hij nooit met hen sprak over ontwikkelingen aangaande de provincie Noord-Holland.

De commissie-Schoon schip, die de bestuurscultuur van de provincie Noord-Holland vorig jaar onder de loep nam, twijfelde daar vorig jaar sterk aan. De commissie vond het opmerkelijk dat Hooijmaijers zo graag woningbouw in de Bovenkerkerpolder in de structuurvisie van de provincie opgenomen wilde zien. Deze wens werd volgens betrokkenen bij de provincie nooit goed onderbouwd.

De ontwikkelposities van Ballast Nedam in de Bovenkerkerpolder zetten de verklaringen die Hooijmaijers vorige week bij de rechtbank deed in een ander daglicht. Hooijmaijers zegt voormalig Ballast Nedam-directeur Ruud Jacobs adviezen te hebben gegeven over een aanbesteding in Maastricht en hem om campagnegeld te hebben gevraagd.

Ook zei hij bij de rechtbank dat Ballast Nedam begin 2007 geen belangen had in Noord-Holland. Dat is gek, zei de oud-gedeputeerde, omdat de bouwproductie in de provincie een van de hoogste van het land is, en Ballast Nedam een van de grootste bouwbedrijven is.

Volgens het Openbaar Ministerie zou Hooijmaijers ruim 400.000 euro krijgen als hij van de Bovenkerkerpolder een woongebied zou weten te maken. De belofte zou schriftelijk gedaan zijn door vastgoedondernemer Willem G. namens Muermans. Maar laatstgenoemde zegt dat G. en Justitie zich vergissen.

Voor de Bovenkerkerpolder bestaan er op dit moment nog steeds geen bouwplannen namens de provincie. Muermans: “Die zullen er voorlopig ook wel niet komen in deze tijd.”

Reageer op dit artikel