nieuws

Aquaduct voor dieren

bouwbreed Premium

Rouveen – Medewerkers van Elja Beton- en Waterbouw zijn in opdracht van Dienst Landelijk Gebied (DLG) bezig met de voorbereidingen van de heiwerkzaamheden die nodig zijn voor de aanleg van een zogenaamd eco-aquaduct. Dit voor Nederland unieke bouwwerk, dat twee gebieden hydrologisch en ecologisch koppelt, komt over het Conradskanaal in het bijna 1000 hectare grote […]

Rouveen – Medewerkers van Elja Beton- en Waterbouw zijn in opdracht van Dienst Landelijk Gebied (DLG) bezig met de voorbereidingen van de heiwerkzaamheden die nodig zijn voor de aanleg van een zogenaamd eco-aquaduct. Dit voor Nederland unieke bouwwerk, dat twee gebieden hydrologisch en ecologisch koppelt, komt over het Conradskanaal in het bijna 1000 hectare grote natuurgebied de Olde Maten te liggen, nabij het Overijsselse dorp Rouveen. Volgens projectleider Ruben Achter de Molen van DLG is het eco-aquaduct binnen afzienbare tijd klaar. “Wanneer de heiwerkzaamheden zijn afgerond, worden de prefab onderdelen ter plekke geassembleerd. Dan kan het snel gaan.” Veel beschermde diersoorten hebben er baat bij, zoals de otter, waterspitsmuis, ringslang en vleermuis. De Olde Maten vormt, met De Wieden en de Weerribben, het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Wanneer het bouwwerk klaar is, wordt het waterpeil aan beide kanten verhoogd.

Foto: Ruud Ploeg; tekst: Jeroen Kreule

Reageer op dit artikel