nieuws

Werklozen in Twenterand gaan straten maken

bouwbreed

De gemeente Twenterand zet ondanks de kritiek het plan door om werklozen in te zetten voor stratenmakerswerk.

“Werklozen zijn erbij gebaat om werkervaring op te doen. Voor mensen die werk zoeken in deze branche kan het een prima opstap zijn met deze werkervaringsplek bij de gemeente”, stelt wethouder Binnemars (sociale zaken) van Twenterand. Volgens de wethouder is er geen sprake van verdringing. “Het werk dat deze zes mensen gaan doen is werk wat wij nu niet uitbesteden aan stratenmakersbedrijven. Dit werk was sowieso niet bij de bedrijven terecht gekomen. U moet zich voorstellen dat dat hele kleine herstelwerkzaamheden zijn. We kregen een aantal klachten over de trottoirs van mensen met een kinderwagen of een rollator. Het gaat om het vervangen van een aantal klinkers, losliggende stoeptegels, verzakte trottoirbanden.”

Commotie was ontstaan nadat Twenterand bekend had gemaakt langdurig werklozen op deze manier te willen inzetten. De gemeenteraad was kritisch, evenals stratenmakers uit de omgeving. Jan Overtoom, regiobestuurder van Bouwend Nederland, reageert op Twitter: “Verdringing van arbeid én miskenning vakbekwaamheid stratenmakers. Zo moet het in ieder geval niet.”

Binnemars: “Ik kan me voorstellen dat je vragen stelt als je de details niet kent.” De gemeente zegt geen financiële middelen te hebben voor het professioneel laten uitvoeren van de werkzaamheden. De politieke partij Gemeentebelangen Twenterand reageert in regioblad Tubantia: “Wanneer een gemeente geen geld heeft voor het herstel van straatwerk en dat vervolgens uitbesteedt aan bijstandsgerechtigden zonder loon, is sprake van verdringing. Zo wordt dit fenomeen door de vakbonden omschreven.”

Twenterand hoopt met het project mensen aan werkervaring te helpen.

Reageer op dit artikel