nieuws

Rabobank: Geen herstel bouw in 2014

bouwbreed

Het herstel in de bouw blijft langer uit. Volgens Rabobank krimpt de bouw ook in 2014 nog op alle fronten. Oorzaak: gebrek aan vertrouwen bij zowel consument als bedrijven.

Bank verwacht krimp van 1,2 procent

Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde sectorprognose van de bank. Voor de bouw wordt een daling van de productie van 1,2 procent verwacht. Dit jaar krimpt de bouw met 6 procent.

Rabobank is een stuk somberder dan vorig jaar. Toen werd voor 2013 nog een productiedaling van 0,9 procent verwacht.

Oorzaak van het verlate herstel is volgens de bank “het uitblijven van substantieel vertrouwensherstel bij zowel consumenten als bedrijven”.

De situatie in de sector is op dit moment “zorgelijk”. Vanaf 2015 kan de bouw weer aantrekken, verwacht Rabobank. Maar terugkeer naar de productieniveaus van voor de financiële crisis is voorlopig niet realistisch.

De bank, die recent nog een opleving van de woningmarkt voorzag, denkt dat de woningbouwproductie dit jaar 9 procent lager uitkomt in vergelijking met vorig jaar. Volgend jaar volgt een krimp met 1,6 procent.

Ook utiliteitsbouwers moeten wachten tot 2015 voor herstel. Dit jaar wordt er 5 procent minder gebouwd, volgend jaar is de krimp 1,1 procent.

De voorspellingen voor installatiebedrijven zijn niet veel anders: dit jaar is er een productiedaling van 4,5 procent, volgend jaar van -0,8 procent. De gww-sector komt er relatief het beste uit. Dit jaar: -3,5 procent, in 2014: -0,7 procent.

Stabilisatie

Groothandels in bouwmaterialen (2013: -5 procent; 2014: -1 procent) en bouwkundige dienstverleners, zoals architecten (2013: -4,5 procent; 2014: -2,2 procent) volgen de omzetdalingen in de bouw. Rabobank verwacht volgend jaar een stabilisatie van het aantal woningtransacties en mogelijk een stabilisatie van het aantal aangevraagde bouwvergunningen. Daardoor worden de voortzichten in 2014 iets beter. “Maar van een productiegroei zal nog geen sprake zijn.”

Reageer op dit artikel