nieuws

Nieuw Theater Amsterdam in recordtempo in de steigers

bouwbreed

In Amsterdam verrijst in recordtempo een nieuw theater. Theater Amsterdam in de Houthaven in Amsterdam-West zal vanaf begin 2014 onderdak bieden aan de voorstelling Anne over het leven van Anne Frank.

“In maart van dit jaar waren we voor het gebouw langs de zuidelijke IJ-oever nog niet verder dan de eerste schetsen,” verklaart Dick Venneman van Dedato Architecten. Maar HerenBouw is al begonnen met de staalconstructie voor de theaterzaal. Volgend voorjaar is de première.

Het ontwerp voorziet in de bouw van een voorhuis en een achterhuis. Venneman spreekt van een “stoer, maar ingetogen gebouw”. “De nadruk moet liggen op het leven van Anne Frank, niet op het theatergebouw. Het voorhuis is een tamelijk simpele constructie van beton, glas en hout en biedt onderdak aan het entreegebouw, restaurants, repetitieruimten en kantoren. We hebben vooral tijd besteed aan het oplossen van de logistieke puzzel. De inrichting moet zo zijn dat honderden mensen binnen tien minuten in en uit kunnen lopen. Achter het voorhuis hebben we de theaterzaal geplaatst; eigenlijk niet veel meer dan een grote zwarte doos. De theaterzaal heeft een vloeroppervlakte van 60 bij 70 meter en een hoogte van 15 meter. Om de benodigde vrije overspanning te kunnen realiseren – er komen geen kolommen in de zaal – hebben we gekozen voor een frame van stalen buizen.”

Theater Amsterdam wordt ontwikkeld door Heren2. De financiering is in handen van Imagine Nation, het productiebedrijf van Robin de Levita en Kees Abrahams. Zij zochten een plek om zolang als zij dat willen de voorstelling Anne te brengen. Bestaande Amsterdamse theateraccommodaties konden daarin niet voorzien. Het gebouw biedt straks plaats aan zevenhonderd tot duizend bezoekers.

De hoge realisatiesnelheid laat zich volgens Venneman verklaren door de goede onderlinge samenwerking. “De ontwikkelaar, de constructeur, de technici voor decors en geluid, de ambtenaren van bouw- en woningtoezicht. Iedereen heeft in de zomervakantie doorgewerkt om dit gebouw mogelijk te maken.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels