nieuws

Huisvesten migrant groeiend probleem

bouwbreed Premium

De bouw en andere sectoren kampen met een groeiend huisvestingsprobleem voor arbeidsmigranten. Om die tijdelijke werknemers te huisvesten, zijn tienduizenden kamers nodig.

Expertisecentrum: Tienduizenden kamers nodig

Dat stelt het Expertisecentrum Flexwonen voor arbeidsmigranten. Het ombouwen van panden die beschikbaar zijn voor herbestemming biedt soelaas, maar dit gebeurt vooralsnog te weinig om de huisvestingsproblemen van deze groep op te lossen, aldus het expertisecentrum, dat een initiatief is van de regering, gemeenten, sociale verhuurders, werkgevers en werknemers.

De problematiek rond huisvesting van arbeidsmigranten speelt zich voor een groot deel af in de bouw. Zo zouden bij de aanleg van de A2-tunnel in Maastricht tientallen Portugese en Poolse werknemers maandelijks bijna duizend euro moeten betalen aan huisvestingskosten, schreef dagblad De Limburgerafgelopen zaterdag. De bouwcombinatie van Ballast Nedam en Strukton gaat een onderzoek instellen. De bouw is een van de sectoren met het grootste aandeel buitenlandse werknemers.

Weinig

Minister Blok (wonen) mikt op het realiseren van 30.000 kamers binnen enkele jaren. Volgens Wim Reedijk van het Expertisecentrum kan dat te weinig zijn. Nederland telt ruim een half miljoen werknemers uit landen van de Europese Unie. “Een fors deel van hen woont onder slechte omstandigheden.” Om hoeveel mensen het precies gaat is niet bekend. Niettemin verwacht Reedijk dat het huisvestingsprobleem zal groeien.

> Pagina 6: A2-aannemers onderzoeken extreme huisvestingskosten

Reageer op dit artikel