nieuws

‘Dood Slavenburg zwarte dag voor bouwsector’

bouwbreed Premium

De bouw reageert geschokt op de dood van Silvester Slavenburg. De bouwondernemer stapte woensdag uit het leven, omdat hij de ondergang van zijn bouwbedrijf niet meer wilde meemaken. “Over dieptepunt in de crisis gesproken.”

onderkop

Marlon Huysmans is nauwelijks in staat om te reageren. Het verschrikkelijke nieuws is “te vers en te slecht”, laat ze weten. De directeur van MHProjects kent Slavenburg als geen ander. Ze startte haar carrière in 1999 bij het bouwbedrijf en werd er op 25-jarige leeftijd benoemd tot adjunct-directeur. Jaren werkten ze samen.

“Persoonlijk vind ik het, net als velen, een heel groot gemis”, reageert ze per mail. “Ik heb veel van Silvester geleerd en voel erg mee met familie, collega’s en vrienden.”

Ondernemers in de bouw die hem kennen, typeren Slavenburg als flamboyant, energiek en markant. Vaak aangehaald wordt ook zijn uitstapje naar de filmindustrie; hij produceerde de speelfilm Paid .

“Maar hij was ook gigantisch vooruitstrevend”, weet Job Dura van bouwconcern Dura Vermeer. “Hij had bijvoorbeeld heel goede ideeën hoe je innovaties moet organiseren. Zijn dood is tragisch. Ik ben er erg van geschrokken.”

Huysmans benadrukt dat Slavenburg ook een werkend leven had buiten de bouwsector. “Hij doceerde op universiteiten over de hele wereld. Hij haalde daar veel inzicht en inspiratie vandaan en was er erg geliefd onder collega-professoren en studenten. Het liefste kwam hij op Stanford. Dit is een kant van Silvester die niet iedereen kent.”

Harry Wisse, secretaris van Bouwend Nederland (afdeling Groot) leerde Slavenburg anderhalf jaar geleden kennen. Ook hij noemt zijn overlijden tragisch. “Ik herinner me vooral dat hij vol trots over zijn bedrijf kon praten. Hij was impulsief en vol energie. Het was niet moeilijk om met hem in gesprek te geraken.”

Wisse sluit niet uit dat Slavenburg zo trots was op zijn onderneming dat hij moeite had om hulp van buiten te vragen. “Dat zie je vaker bij familiebedrijven. In de bouw, maar ook daar buiten. Voor de zomer sprak ik hem op zijn kantoor. Hij had een futuristisch 3D-bord aangeschaft. Razend enthousiast was hij erover. Mij bekroop toen echter het gevoel: gaat het wel goed met de onderneming. Slavenburg wilde er niets over kwijt.”

Dat de dood van Slavenburg mogelijk een gevolg is van de malaise waarin de bouw verkeert, heeft Wisse aan het denken gezet.

“Het netwerk dat we in de regio hebben met oud-ondernemers moeten we misschien verder uitbreiden”, zegt hij. “Deze ondernemers hebben alles al een keer meegemaakt en kunnen hulp bieden aan bestuurders die met hun bedrijf in een lastige situatie geraken. Ik ga dit op de agenda zetten.”

Op twitter werd gisteren massaal gereageerd op Slavenburg’s dood. Blauwhoed-topman Philip Smits meldt: “Een zwarte dag voor de bouw.” Rob Steijn, regiodirecteur van Dura Vermeer: “Over dieptepunt in de crisis gesproken.”

> vervolg op pagina 6

Reageer op dit artikel