nieuws

Discussie over demotie zal er in de bouw nu toch komen

bouwbreed

Bouwbedrijven vragen op grote schaal loonoffers van hun personeel. De bouw kan de discussie over demotie niet meer uit de weg gaan. -Terwijl de huidige cao’s in de bouw de laatste jaren loonstijgingen in petto hadden, lijkt de wal nu het schip te keren. Maar liefst één op de zes bouwbedrijven heeft een deel van zijn personeel gevraagd loon in te leveren. Zowel werknemers die in de cao vallen als niet-cao’ers werd gevraagd een stapje terug te doen. De bedrijven lijken te zeggen: zo is het genoeg geweest, dit kunnen we niet langer betalen. Het zijn niet altijd de oude, dure werknemers die moeten inleveren. Vaak wordt over de hele breedte van het bedrijf een offer gevraagd. Een doorstart na een faillissement biedt ironisch genoeg de meeste kans op een loonoffer. In de praktijk gebeurt dat ook, is de indruk van adviesbureau Berenschot. De dure werknemers blijven na een faillissement achter, de minder dure werknemers gaan mee in de doorstart, en worden nog gevraagd in te leveren of ze krijgen een tijdelijk contract aangeboden. Eerder in de crisis was al merkbaar dat sommige bedrijven hun werknemers naar een flexibel contract sluizen. Niet voor niets is het aantal werknemers in de bouw-cao en een pensioen opbouwt bij Bpf Bouw met een kwart geslonken sinds de crisis. En niet voor niets is het aantal zelfstandigen in diezelfde tijd gestegen. Het onderzoek van Berenschot was een reactie op de ophef die eerder dit jaar ontstond over de demotie van werknemers bij Cap Gemini. Bij het ICT-bedrijf werden veelal oudere werknemers 10 procent op hun salaris gekort. In de bouw wordt demotie nog weinig toegepast. Bekend is alleen dat ingenieursbureau Witteveen+Bos de verdiensten van sommige functies laat afhangen van de marktvraag. Door het onderzoek van Berenschot ligt het D-woord weer op tafel. Demotie in de bouw moet besproken kunnen worden, meent het adviesbureau. Er zijn functies denkbaar waarin werknemers na verloop van tijd minder productief worden. Daar hoort een lagere loonschaal bij. Aan de andere kant moet wel in ogenschouw genomen worden dat de bedrijven die nu een loonoffer vragen, misschien ook de volgende afvallers zijn in de bouw. Een loonoffer is vaak een laatste noodgreep. Een grote groep bouwers zit nog in een benarde situatie. Toch lijkt praten over demotie redelijk, omdat steeds meer andere sectoren erover nadenken. In zo’n zeven cao’s is het al vastgelegd. Ook is duidelijk dat er een ‘tijdbommetje’ aan komt: de verhoging van de pensioenleeftijd. Oudere werknemers zijn soms wel 30 procent duurder dan jongere collega’s. Bedrijven moeten die duurdere werknemers twee jaar langer in dienst houden. Het betaalbaar houden van werknemers is voor zowel bouwbedrijven als uiteindelijk ook voor werknemers van belang.

Ophef

Reageer op dit artikel