nieuws

Cao-akkoord grootmetaal stelt zowel vakbonden als werkgevers tevreden

bouwbreed Premium

Vakbonden en werkgeversorganisaties tonen zich zeer tevreden met het dinsdagmiddag bereikte principeakkoord over een nieuwe cao in de grootmetaal (Metalektro).

“We zijn er uit en met een goed resultaat, wat ons betreft”, reageert onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen. De 150.000 werknemers in de sector krijgen 4,2 procent meer loon tijdens de looptijd van de cao, die 22 maanden bedraagt. Jongeren ontvangen daar bovenop nog eens 3 procent extra.

Werkgeversorganisatie FME-CWM is vooral blij dat er afspraken zijn gemaakt over het flexibel inzetten van adv-uren. “Onze bedrijven kunnen alleen overleven als ze snel en soepel kunnen inspelen op de sterk wisselende vraag van de klant”, laat FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming weten.

Zij benadrukt verder dat de cao-loonstijging niet zal gelden voor medewerkers met een jaarsalaris van 90.000 euro of meer.

Werkgevers en werknemers zullen samen plannen maken over hoe vakmensen voor techniek behouden kunnen worden. De Jong: “We willen in Nederland graag een sterke maakindustrie houden. Dat kan, maar dan moeten we echt investeren in vakmensen. Dat betekent: mensen opleiden, hen laten doorstromen en behouden.”

Dezentjé Hamming: “De werkgevers realiseren zich dat het menselijk kapitaal bepalend is voor het succes van het bedrijf. Werkgevers blijven dan ook investeren in hun medewerkers. Dat blijkt wel uit dit principeakkoord.”

Met het cao-akkoord komt een einde aan langdurige onrust in de Metalektro. Afgelopen weken voerden lassers, monteurs, metaalwerkers en elektrotechnici op verschillende plaatsen in het land actie. Vakbonden waren net van plan om die acties uit te breiden toen werkgevers “uiteindelijk toch over de brug kwamen”, aldus De Jong.

Dezentjé Hamming houdt er een andere lezing op na. “De bonden hebben hun verantwoordelijkheid genomen en zijn ingegaan op onze herhaalde oproep terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Reageer op dit artikel