nieuws

BTE Groep staakt activiteiten van betoncentrale OBC

bouwbreed Premium

De BTE Groep gaat de activiteiten van dochterbedrijf Oosterhoutse Betoncentrale (OBC) “op korte termijn” staken. De acht werknemers van het bedrijf wordt een “passende functie” geboden, meldt het betonconcern.

De werknemers zijn gisteren op de hoogte gebracht van het besluit. BTE, voluit Bouw Toeleveringsindustrie Europa, noemt de “aanhoudend slechte marktvooruitzichten” en de “moeilijk concurrentiepositie als gevolg van de schaalgrootte van de onderneming” als belangrijkste reden voor de sluiting. “Ook is betonmortel geen core-business voor BTE; synergie met zusterbedrijven is eveneens moeilijk te realiseren”, luidt de schriftelijke verklaring.

De Oosterhoutse Beton Centrale II, kortweg OBC, produceert al sinds 1964 betonmortelspecie. Volgens regiobestuurder Daan Withagen van FNV Bouw is moederbedrijf BTE van plan de betoncentrale aan het eind van het jaar te sluiten. “Dat is in ieder geval de datum die ik heb meegekregen van de werknemers.”

BTE zegt te proberen medewerkers van OBC onder te brengen bij zusterbedrijf Lodewikus Voorgespannen Beton, dat ook in Oosterhout gevestigd is. Bovendien wordt bemiddeld om medewerkers buiten OBC van werk-naar-werk te begeleiden. Voor de overige medewerkers maakt de vanuit het Gelderse Andelst opererende concern gebruik van het sociaal plan, dat in 2012 met de vakbonden werd afgesloten. Die overeenkomst biedt volgens vakbondsbestuurder Withagen “weinig ruimte voor ondersteuning”. “Aan de andere kant; Er is een sociaal plan. Het komt in de sector ook regelmatig voor dat onderdelen gewoon gesloten worden en er helemaal geen vangnet is voor het personeel.”

Het sociaal plan waar BTE gebruik van maakt werd oktober vorig jaar opgesteld. Het concern schrapte toen 220 van de circa duizend arbeidsplaatsen. Vestigingen in Alphen aan den Rijn en Beek werden gesloten. Niet veel later werd BTE overgenomen door de Adriaan van Erk Groep uit Bergambacht.

De directie van de BTE Groep was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel