nieuws

Betonnen kern wordt rode lantaarn achter achthonderd latjes

bouwbreed Premium

Achthonderd latjes met 1600 verschillende hoeken moest Derako Solid Wood Systems aanleveren als afwerking van de betonnen kern van een studentenpaviljoen. Om de hoeken goed in verstek te krijgen, kocht het bedrijf een speciale afkortmachine.

“Het bruisende culturele hart van wereldcampus Woudestein.” Zo afficheert de Erasmus Universiteit in Rotterdam zijn nieuwe paviljoen. Het transparante gebouw heeft grote flexibele ruimtes met internetplekken. Het is open, flexibel en veelzijdig en het stimuleert de kennisuitwisseling.

Het paviljoen oogt als een glazen doos rond een paddestoelachtige, rechthoekige kolom. Deze kraagt naar vier kanten uit, kromt zich in vier verschillende curves, en loopt door in de plafonds.

De betonnen kern is afgewerkt met rood Sprayplan akoestisch spuitwerk, dat het geluid dempt en het paviljoen ’s avonds rood doet oplichten. Een paar centimeter voor deze rode huid zijn horizontale rood eiken latjes aangebracht, die het geheel een warme uitstraling geven.

De latjes zijn bevestigd op cnc-gebogen vuren schenkels, die afbouwer Punt Systeembouw uit Heerhugowaard maakte en op elke 60 centimeter op de kolom aanbracht. Derako leverde het massief houten systeem dat op de schenkels is bevestigd. Woordvoerder Sita Vleer: “Wij hebben een systeem met SLR-profielen en gepatenteerde clips, waarmee we lamellen van elk formaat blind op elke gewenste plek kunnen vastklikken. We kunnen namelijk op elke positie van het profiel een inkeping maken voor de clip. Voor dit project zijn de profielen vooraf in de juiste radius gewalst.”

Het spannendst was de hoekaansluiting. “We hebben een speciale afkortzaag aangeschaft die onder twee hoeken kan zagen, namelijk draaien en neigen. Omdat deze machine alleen is gekocht voor dit specifieke project kozen we voor een analoge machine. Alle technische details zijn vooraf helemaal uitgewerkt, zodat de productie makkelijk de machine kon instellen. Daarna hebben we alles genummerd en zo aangeleverd, dat de latjes op het werk alleen nog maar bevestigd hoefden te worden.”

Reageer op dit artikel