nieuws

Besturing mengers tot op de seconde gepland

bouwbreed

Romein Beton uit Dodewaard heeft de besturing van zijn mengers vernieuwd. Een onderdeel hiervan is de nieuwe planningsmodule van Jonker. Hiermee is de betonproducent in staat het bedrijfsproces efficiënter uit te voeren, wat direct een kostenbesparend effect heeft. Het past in het streven van de fabriek om energie te besparen.

Het is bijna onvoorstelbaar, maar het mengen van de betonmortel in de fabriek van Romein Beton wordt tot op de seconde gepland. Dat is te danken aan de nieuwe besturing van Jonker uit Eibergen.

Jarin Pluim, hoofd bedrijfsbureau bij Romein Beton: “Voorheen hadden we Dynavision-besturing van Jonker. Dat is tekstgebaseerd en maakt gebruik van een touchscreen. We hadden vaste tijdsblokken om te mengen, van 3 en 6 minuten. Maar vaak volstaat een kortere mengtijd. Bovendien vraagt de komst van nieuwe mortelsoorten zoals ultrahogesterktebeton en vezelbeton om een meegroeiende besturing. Daarom zijn we overgegaan op tClick Vision van Jonker. De werktuigbouwkundige aanpassingen zijn gedaan door Rotonde uit Delden en de elektrotechnische door Peters van Ton uit Dodewaard.”

Romein Beton heeft negen productielocaties op het terrein in Dodewaard en twee Skako planetaire mengers. “Dat is net voldoende. Elke productielocatie vraagt dagelijks zijn mortels aan. De samenstellingen van die mortels zijn zeer divers. We vervaardigen putten, keerwanden en elementen voor duikers en kunstwerken zoals bruggen, viaducten en geluidsschermen. Regelmatig ook in gekleurd beton, zoals momenteel de bekleding van het Colorado-viaduct op de Tweede Maasvlakte”, aldus Pluim.

Volle mengers

Het besturingssysteem tClick Vision werkt niet met tijdsblokken, maar met variabele tijden. Pluim: “De recepten voor de mortels kunnen nu op de seconde worden gepland. De aanvragen worden ingegeven via pc’s in de productiehallen. Ze worden optimaal verdeeld over de twee mengers. De molenbaas plant en combineert. Hij zorgt voor volle mengers, dat komt ten gunste van de kwaliteit. Hij coördineert en kijkt of het proces goed loopt. Er is veel meer procesinformatie beschikbaar dan vroeger. Het systeem evalueert achteraf, zorgt ook voor planmatig onderhoud en registratie van het verbruik van grondstoffen.”

In de mengcentrale staan twee Apple-schermen. Op het rechterscherm is te zien wat in werkelijkheid gebeurt. Op het linkerscherm staat de plan ning voor het tijdsframe van 06:00 tot 16:00 uur. In de hallen staan computers waarop de planning van alle locaties is te zien, met eventuele aanpassingen en wijzigingen. “Binnenkort kunnen ook de productietekeningen op het scherm bekeken worden”, aldus Pluim.

Gerjan Teselink van Jonker laat zien dat tClick Vision een grafisch systeem is en met een muis bediend wordt. “Een effect van het plannen in seconden is een reductie van overwerk, doordat de planning beter klopt”, stelt hij. “We hebben de installatie uitgevoerd tijdens de zomervakantie. De plc (programmable logic controller) is vervangen. Warm water wordt nu in de menger toegevoegd met een thermostatische mengkraan uit een buffervat dat op constante temperatuur blijft. De snelheid van de twee heftrucks die de mortels naar de hallen brengen is aangepast. Om energie te sparen schakelen we de motoren uit als ze niet nodig zijn. We werken aan de registratie van de energiebesparing.”

“We zijn met een energieplan bezig”, voegt Pluim toe. “De meeste energie wordt gebruikt door de luchtcompressoren en het opstarten van de motoren. We werken eraan.” De aanschaf van tClick Vision draagt nu al bij aan de besparing op energie.

Reageer op dit artikel