nieuws

Warmtepomp verwarmt zonder ketel tapwater

bouwbreed Premium

Een lucht/water-warmtepomp kan met propaan als koudemiddel en een speciale compressor tapwater warm maken. Naverwarming met een hr-ketel hoeft dan niet meer. Lowergy Concepts uit Duiven demonstreert deze techniek in een aantal proefwoningen in Apeldoorn.

Lowergy Concepts is een onderdeel van Nathan Import/Export die in de warmtepompen van Alpha InnoTec handelt. Deze Duitse fabrikant maakt onder meer de LWD; de lucht/water-warmtepomp die ook tapwater warm maakt. Deze toestellen gebruiken doorgaans freon als koudemiddel, legt manager Koos Folmer van Lowergy Concepts het verschil uit. Alpha InnoTec past daarentegen propaan toe. Als R290 geeft dit koudemiddel de warmtepomp een gunstiger rendement voor de verwarming van tapwater. Op het moment dat het tapwater uit de kraan stroomt is het 55 graden Celsius warm.

Propaan vergt een andere compressor dan freon. Mitsubishi Heavy Industries ontwikkelde deze compressor voor Alpha InnoTec. De LWD kan zo zonder hr-ketel het tapwater verwarmen. Het toestel kreeg daarvoor drie gelijkwaard igheidsverklaringen van Kiwa. De opstelling bestaat uit een buiten- en een binnendeel. De compressor en de voorraad propaan zijn in het buitendeel ondergebracht. De energie wordt via water overgedragen op het binnendeel. Dat omvat onder meer een boilervat met een inhoud van 200 liter. Mitsubishi maakt zelf ook lucht/water-warmtepompen.

In Apeldoorn is het binnendeel ondergebracht in de kelder van de proefwoningen.” Met 200 liter inhoud lijkt het vat aan de grote kant maar in de praktijk valt dat mee”, vindt Folmer. De installatie houdt de woningen warm met behulp van kunststof leidingen in aluminium lamellen die zijn afgewerkt met gips. Het resultaat is een voorzetwand die tegen de woningscheidende wand staat. In deze wand is ook geluidsisolatie aangebracht. De ingenieurs van Cauberg Huygen stelden vast dat de combinatie goed voldoet, concludeert Folmer uit de bevindingen. De renovatiewanden zijn een eigen ontwikkeling van Lowergy Concepts. Het bedrijf past ze in het Apeldoornse project voor het eerst toe.

De woningen in Apeldoorn stammen uit de jaren veertig van de vorige eeuw en staan in de wijk Orden. Corporatie De Goede Woning gebruikt de warmtepompinstallatie om ze te renoveren tot Energie Nul-woningen. Aannemer BAM heeft de installatie verwerkt in een modelwoning en in drie andere woningen. De corporatie overweegt het systeem eind dit jaar in meer woningen te laten installeren. Corporaties krijgen volgens Folmer steeds meer interesse in ‘Energie Nul-renovaties’. Zijn toestellen zijn daar in zijn woorden temeer voorgeschikt omdat ze geen geboorde bodembron vergen. Er zijn ook plannen om de LWD te verwerken in een project van vijftig nieuwbouwwoningen. De helft van de toestellen verwarmt daar alleen; de andere helft koelt ook.

Reageer op dit artikel