nieuws

Vastbouw beweegt naar Duitse markt

bouwbreed Premium

Vastbouw gaat zich de komende jaren meer richten op woningbouw in Duitsland. Met investeren in Nederland wordt het bedrijf terughoudender.

Overijsselse bouwer hoopt op minimaal 10 procent omzetgroei

De ontwikkelende bouwer uit Rijssen is al meer dan twintig jaar actief op de Duitse markt. In boekjaar 2012 waren de Duitse dochterondernemingen goed voor een omzet van 14,4 miljoen euro. Vanaf volgend jaar wordt dat 10 tot 15 procent meer, stelt directeur Piet Alma van Vastbouw. “In Nederland zien we de prijzen alsmaar dalen, in Duitsland gaan ze juist net weer omhoog.”

Een woningbouwer in Nederland maakt zware tijden door, analyseert Alma. Vooral in de noordelijke provincies is het moeilijk om geld te verdienen. “De activiteiten daar dragen op dit moment niet bij aan de winst.” Toch blijft het Overijsselse concern actief in Groningen, Friesland en Drenthe, zij het in afgeslankte vorm. “Als de markt weer aantrekt, komt het werk vanzelf weer.”

Kleine winst

Vastbouw kijkt volgens de directeur terug op een “teleurstellend” jaar. De omzet groeide tot 111,1 miljoen euro (2010: 110,4 miljoen euro), maar onder de streep resteerde slechts een kleine winst. “Dat is vooral te wijten aan een viertal verliesgevende projecten”, zegt Alma. Inmiddels zijn de verliezen genomen en koerst het bedrijf opnieuw af op een omzet van rond de 110 miljoen euro. “Dit jaar zal het resultaat beter zijn.”

Vastbouw is zich terughoudender op gaan stellen. In Polen, waar de omzet in een jaar tijd bijna halveerde, is het oppassen. “Ook daar is de woningmarkt een probleem vanwege het moeizaam verkrijgen van financiering door kopers. We willen eerst wat onverkochte voorraad verkopen.” Ook in Nederland, waar het merendeel van de omzet (89,2 miljoen euro) vandaan komt, is de ontwikkelende bouwer voorzichtig. “We gaan hier minder investeren.” Als gevolg daarvan zal de Nederlandse omzet in 2013 licht dalen. Die daling moet worden opgevangen door groei op de Duitse markt.

Groeien doet Vastbouw – na overnames van onder meer SHP, Gebro en Vinke in de afgelopen jaren – tegenwoordig op eigen kracht. “Een bedrijf overnemen, gaan we voorlopig niet doen. Op dit moment is het beleid gericht op het realiseren van groei in Duitsland en het consolideren van de overige markten.”

Reageer op dit artikel