nieuws

Onderzoek naar Biosealing

bouwbreed Premium

Onderzoek naar Biosealing

Samen met acht bedrijven start Deltares een groot onderzoeksprogramma naar Biosealing. Daarbij worden lekke bouwkuipen gedicht door bacteriegroei in de bodem te stimuleren.

De techniek is in eerste instantie ontwikkeld door Deltares en Volker Staal Funderingen. De voedingsstoffen die in de bodem worden geïnjecteerd stimuleren de groei van bacteriën in de bodem waardoor de porieën verstopt raken en de waterdoorlatendheid vermindert. De methode is minder belastend voor het milieu dan injecties met grout of gel en ook stukken goedkoper. Er is wel meer tijd nodig om de bacteriegroei op gang te brengen. De techniek is twee jaar terug toegepast bij een bouwkuip achter Amsterdam CS voor de Noord-Zuidlijn.  De acht partijen investeren samen 400.000 euro in het onderzoeksprogramma. Behalve Deltares, Volker Staal Funderingen en Zublin doen de volgende bedrijven mee: Avebe, Sireg, Zuckerforschung Tulln, Bioclear Texplor en Geotest. Het aantal deelnemers kan nog worden uitgebreid, 

Reageer op dit artikel